Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Зелена вълна на Азиатските пазари

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, 18.10.2016

08:08 | 18 октомври 2016
Автор: Кирил Петков
Пазарният анализатор Ришаат Саламат, Bloomberg Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пазарният анализатор Ришаат Саламат, Bloomberg Хонконг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите изглеждат по-добре. Виждаме зелена вълна на всички пазари с изключение на Нова Зеландия. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

"Това в голяма степен се дължи на поевтиняването на долара и възстановяването на суровия петрол. В региона се покачват акциите на компаниите за суровини и финансови услуги. Валутите също се покачват заради отслабващия долар".

Китайската централна банка повиши леко фиксинга на юана днес заради по-евтиния долар – юанът е с курс 6,7303, каза още Саламат. "Централната банка също така инжектира 12 милиарда долара в системата, за да осигури ликвидност".

"Австралийският долар е без промяна, след като излязоха протоколите на централната банка, като в тях се казва, че перспективите за поддържане на икономическия ръст са разумни, а затрудненията от понижените инвестиции в миннодобива намаляват. Лоуи защити тази сутрин и тезата си за поддържане на гъвкава цел за инфлацията".

Новозеландският долар е с най-значително покачване след като се установи ръст на инфлацията, и това намали шансовете за понижаване на лихвите през ноември, каза още анализаторът. Той подчерта, че Хонконг води в печалбите, а акциите на казината в Макао се възстановяват, след като арестите в Китай на служители на Crown Resorts изтриха почти един милиард долара пазарна стойност в понеделник.

"От Citigroup заявиха, че спадът е бил твърде голям, докато Union Gaming казаха, че бизнесът продължава, както обикновено".

Вижте целия коментар: