Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Неприлагането на законите и липсата на умения бавят дигитализацията на държавата

Доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ, "Бизнес старт", 07.06.2022 г.

11:41 | 7 юни 2022
Обновен: 16:03 | 7 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Правителството предприема стъпки да ускори дигитализацията на държавната администрация, но това все още не се случва достатъчно бързо. Активното внедряване на електронно управление предполага комплекс от правни, технически, финансови и организационни мерки, но и тяхното прилагане. Това каза доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Законът за електронно управление е факт от дълги години, но поради една или друга причина редица публични органи го неглижираха и не се съобразяваха с неговите разпоредби и това е допълнителна пречка пред ефективното внедряване."

Макар да се налагат промени в регулаторните уредби, свързани с промени в политиката, според Захариев има стабилни основи за дигитализацията на администрацията. Някои основни регистри и базови процеси в държавата са дигитализирани като създаването и вписването на промени за фирми и връзките с НАП, каза Захариев.

Финансовата обезпеченост и компютърната грамотност сред населението са други пречки, които посочи Захариев, като според него е нереално да се говори за пълно отказване от документи на хартия, а дигиталните услуги да са вид алтернатива.

"Няма как да очакваме най-бедната държава с най-застаряващото население в Европа изведнъж да направи дигитален скок", каза Захариев и цитира данни от скорошно проучване на НСИ, според което, ако над 90% от групата българи до 40 годишна възраст ползват интернет, този дял спада "драстично" след това.

Държавните служители също не са достатъчно добре подготвени за процеса на дигитализация на тяхната работа, смята Захариев.

"Трябва да има политическа воля да се инвестира в образование, курсове, различни програми за повишавана на информационната грамотност на държавните служители."

В коментар за проблемите с въвеждането на електронните направления, Захариев заяви, че е трябвало да се направят допълнителен анализ и тестове и се надява разширяването на системата през август да премине по по-плавен начин.

"Всяко едно подобно рязко дигитализиране крие своите рискове", каза Захариев, но добави че образователната система се била справила сравнително добре с преминаването към онлайн режим на обучение по време на пандемията. 

"Има какво да се желае от обществото ни в посока познаване и използване на технологиите "

Как може да се гарантира по-добра сигурност в електронните услуги на държавата и какви са добрите примери в Европа може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.