Ани Филипова: Виртуалните светове и блокчейн са част от иновационните хъбове на много банки

Ани Филипова, банкер, бивш главен оперативен директор Treasury and Trade Solutions в Citi Asia Pacific, в „Бизнес старт”, 27.05.2022

11:55 | 27 май 2022
Обновен: 13:06 | 1 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Дигитализацията на банките се диктува единствено и само от клиента. Ние искаме да направим преживяването на клиента, използващ банкови услуги, лесно – да не чака, да не трябва да попълва документи. Процесът трябва да е автоматизиран и всеки да може да банкира отвсякъде. Вече е възможно прехвърлянето на пари от сметка в сметка да става и за три секунди. Това каза Ани Филипова, банкер и бивш главен оперативен директор Treasury and Trade Solutions в Citi Asia Pacific, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Клиентът е този, който определя, той иска да има удобство, да прави всичко от вкъщи”.

Сега навлизаме в нов етап и с идването на нови технологии това, което може да се направи, е необозримо.

„Това, което следва, е все по-лесно обслужване и все по-лесен достъп до всякакви услуги. Самите клиенти ще го търсят и вратата е отворена за много повече нововъведения”.

Банките ще трябва да могат да опосредстват както реалния, така и виртуалния свят и връзката между тях. Метавселената и блокчейн са вече в иновативните хъбове на повечето банки. Например JP Morgan вече имат блокчейн система, в която участват 380 банки и те си разменят информация. Но за да се използва ползотворно блокчейн технологията, тя трябва да бъде приета навсякъде. В противен случай ползата за потребителя няма да е пълноценна, подчерта Филипова.  

Чат-ботовете стават много популярни – проблемът с тях е, че трябва да се обучат, те не се доставят обучени и има много работа, за да се вкарат всички данни и чат-ботът да реагира адекватно.

„Във всички технологии трябва да се вкарат много данни, за да могат те да обслужват клиента правилно”.

Що се отнася до мястото на човешкия капитал в банките и дали той ще бъде заменен от новите технологии Филипова изтъкна, че ако използваме изкуствен интелект, някой трябва да го обучи и след това да провери дали прави това, което искаме. Но хората трябва непрекъснато да се самоусъвършенстват, защото промяната е толкова бърза, че не можем да стоим и да чакаме. Трябва да научим новите неща и ролята на банката е да помогне на служителите си да се преквалифицират за позициите на бъдещето.

По отношение на дигиталните пари събеседникът посочи, че те са защитени от централната банка, те се регулират по същия начин, както и останалите пари, което означава, че са стабилни и на тях може да се разчита.

Каква ще е ролята на банките във виртуалните светове и как ще изглежда банковият клон на бъдещето може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.