Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът не се обръща към наличния научен ресурс

Проф. Костадин Костадинов, бивш зам.-министър на образованието, Бизнес старт, 13.10.2016

09:23 | 13 октомври 2016
Автор: Investor.bg
проф. Костадин Костадинов, бивш зам.-министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
проф. Костадин Костадинов, бивш зам.-министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около 2-3% от българските предприятия ползват научните резултати от публично-финансирани научни организации, докато в една от най-иновативните икономики – Швейцария – този дял достига над 55%. Това каза бившият зам.-министър на образованието проф. Костадин Костадинов в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му по иновации България се нарежда на последните места заедно с Румъния и Латвия. Това се дължи на липсата на добра връзка между науката и бизнеса, което е и основният проблем за малката степен на иновативност на българските предприятия, допълни той. 

На разположение на малките и средни предприятия в България е европейската мрежа за подпомагане на МСП Enterprise Europe Network, отбеляза още експертът. Тази мрежа обхваща над 3000 организации в Европа и доставя безплатна помощ до всички подобни фирми, поясни проф. Костадинов. "Например, изготвянето на оценка за иновативния капацитет на 23 фирми в България е безплатно, докато в Сърбия за подобна услуга се заплаща 6 хил. евро", посочи той.

Националната система "Наука и иновации" трябва да се разглежда като една единна система, заяви експертът. "В тази връзка трябва да се свържат всички политики в областта на науката и иновациите. Един добър пример в това отношение е "Иновационната стратегия за интелигентна специализация". България трябва да изгради финансиращи организации за научни изследвания и иновациите, отбеляза още той. 

Вижте повече във видеото: