Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Традиции и иновации в хлебопроизводството

Магърдич Хулиан и Пресиян Петров от Братя Хлебари в Бизнес старт, 07.10.2016

08:51 | 7 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Магърдич Хулиан (вдясно) и Пресиян Петров (в средата) от стартъпа "Братя Хлебари" в Бизнес старт, 07.10.2016
Магърдич Хулиан (вдясно) и Пресиян Петров (в средата) от стартъпа "Братя Хлебари" в Бизнес старт, 07.10.2016

Голяма част от проблемите, които срещаме, включително с намирането на качествена пшеница, са разкъсаните връзки между отделните пазарни участници в общата икономическа среда. В развитите държави, където този процес протича по естествен път, има изградени междусекторни връзки, които позволяват по-добро взаимодействие – т.нар. клъстери. Това коментира Магърдич Хулиан от "Братя хлебари" в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Стартъпът е ориентиран в производството на хляб с използването на по-стари сортове брашна, разработвани миналия век, и с естествена ферментация. "Това е подход, който отнема много дълго време, понякога хлябът се прави 3 денонощия, но като продукт е коренно различен и клиентите правят разликата", заяви Пресиян Петров.

По думите му в момента бизнесът среща трудности с намирането на подходяща пшеница, тъй като тази, която се отглежда, отговаря само на нуждите на хлебопроизводителите от голям мащаб. Другият проблем е липсата на добре подготвени кадри. 

"Като цяло българинът е консервативен потребител, той трудно се доверява на нещо ново и непознато. Ние искаме да дадем алтернативата и той да прецени какво точно му харесва", каза още Магърдич Хулиан. 

Вижте целия разговор във видеото: