Вилис Цуров: България модернизира техника, излязла от въоръжение дори в Русия

Полк. о. з. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", "Бизнес старт", 28.01.2022 г.

13:22 | 28 януари 2022
Обновен: 14:07 | 2 февруари 2022
Автор: Даниел Николов

Модернизацията на българските военни сили изостава значително както технически, така и по отношение на личния състав, което само вреди на съвместните дейности със страните в НАТО. Парите за отбрана не са достатъчни, но лошото им менажиране също води до бързото им намаляване и неефективно използване. Ако България иска да бъде в добри отношения и с двете страни в кризата около Украйна, това ще има силно негативен ефект върху връзките ни както с Русия, така и със съюзниците в НАТО и Европа. Това заяви полк. о. з. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

От присъeдиняването си към алианса, България постоянно твърди, че ще изпълни декларираните по НАТО заявки, цели за сили и дори съвместни способности с други държави, но правителствата са заделяли тези средства за някакви други цели, защото не се е очаквало да се налага да ги използват и са се готвили само за мирни действия.

"Не сме изпълнили нито една способност на 100% според изискванията на стандартите на НАТО."

Изкуствено се заделят средства за модернизация на МиГ-29 и руска техника, смята Цуров. 

"Не можем до безкрай да модернизираме нещо, което е излязло от въоръжение в много държави, дори в Русия", каза той и добави, че скоро няма да има и части за тези самолети. Самолетите трябва да бъдат използвани до последно, но да бъдат снети от изпълнението на бойни мисии, каза Цуров.

Най-належаща е модернизацията на сухопътните войски, тъй като те са основнатa сила на България и са най-видими в НАТО, каза Цуров и допълни, че докато се очакват новите самолети за ВВС, няма ясна визия за превъоръжаването на флота.

"Притеснително е, че дълго време не успяхме да изберем бойна машина за армията - при декларираните от предишни правителства усилия за изграждане на механизиран баталион, ние нямаме техниката...  Тя е от 1990 година и дори преди това - много колеги излизат със страх на учения, защото се опасяват дали машините ще се приберат в казармите."

Средствата, заложени в бюджета за 2022 г. за модернизация на армията, ще имат "козметичен" ефект. Според него в актуализацията на бюджета трябва да се предвидят допълнителни средства за модернизация, но по-големият проблем е изпълнението на договорите. 

"В НАТО няма държави с по-тромави процедури за снабдяване с бойна техника, а в България те са и прекалено афиширани", каза Цуров.

В коментар за струпването на руски войски по границата с Украйна, Цуров заяви, че подобна ситуация трябва да се оценява и да се прави подготовка за възможно най-лошото развитие на нещата.

"Позицията на България трябва да бъде да сме независими и военно обвързани и да се придържаме с декларации и действия към НАТО и ЕС", каза той и добави, че ако страната ни иска да бъде в добри отношения и с двете страни в конфликта, ще пострадат отношенията ни както с Русия, така и със съюзниците в НАТО.

Какви заплахи стоят пред България в кризата с Украйна може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.