Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мрачната прогноза на Netflix изтри голяма част от печалбите през пандемията

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 21.01.2022 г.

18:20 | 21 януари 2022
Обновен: 20:20 | 21 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Netflix Inc разсея надеждите за бързо възстановяване, след като прогнозира слаб ръст на абонатите за първото тримесечие в четвъртък, карайки акциите на компанията да потънат с близо 20% и изтривайки по-голямата част от печалбите, направени по време на пандемията от 2020 г.

Най-голямата в света услуга за стрийминг прогнозира, че ще добави 2,5 милиона клиенти от януари до март, по-малко от половината от 5,9 милиона, което беше прогнозата на анализатори. Това заяви Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В следборсовата сесия цената на акциите се срина с 20% до малко под 407 долара.

Финансовият директор на Netflix Спенсър Нойман обясни спада на темпото с икономическите последици от пандемията, които сега се усещат по-силно в частните домакинства в региони като Южна Америка.

Мениджърите на компаниите се затрудниха да идентифицират защо растежът се е забавил. Те обвиняват за това забавящата се икономика, особено в Латинска Америка, както и продължителните последици от пандемията. Ръководството призна и потенциалното въздействие на конкурентните стрийминг услуги. Съоснователят Рийд Хейстингс дълго време отхвърляше конкуренцията като проблем, отбелязвайки, че Netflix се разраства, докато много конкуренти навлизат в бизнеса. Но Netflix леко променя мнението си. 

„Трудно е да се определи защо придобиването на абонати не се е възстановило до нивата отпреди появата на Covid", заяви главният финансов директор Нойман. Той и колегите му потвърдиха увереността си в дългосрочните перспективи на бизнеса.

Попов коментира и навлизането на Twitter в NFT пазара с нова функция за профилна снимка.

Повече новини от света на технологите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.