След забраните на ЕС: Бъдещето на татуировките е черно-бяло

Веселин Замфиров, татуист и организатор на Bulgaria Tattoо Expo, в "Бизнес старт", 06.01.2022

12:16 | 6 януари 2022
Обновен: 13:06 | 11 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Информацията, че ЕС забранява използването само на два цвята в татуировки - син и зелен - е подвеждаща. Това каза татуистът Веселин Замфиров, организатор на Bulgaria Tattoо Expo, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. "Синият и зеленият пигмент, титаниевият оксид, присъстват в почти всички нюансите и на практика ни се забранява да работим с цвят". Така гостът коментира новия регламент на ЕС, забраняващ употребата на някои пигменти в козметичната индустрия, като изтъкнатата причина е, че те могат да причинят алергии и други заболявания. 

Губещи от това решение са всички по веригата, обясни гостът - производителите, които са основно в САЩ и Европа, след тях - доставчиците на пигменти, дистрибуторите, онлайн търговците, татуистите и самите клиенти. В България бои не се произвеждат.

Забраната ще доведе първоначално до работа само по черно-бели проекти, но след това, тъй като "пазарът не търпи вакуум" производителите ще предложат нови технологични решения и пигменти, които да отговарят на новите изисквания на Европейския съюз. 

"Има вече информация, че големите брандове вече подготвят нови мастила, които да отговарят на регулациите и те ще излязат на пазара. През буферния период, докато това се случи, много колеги ще спрат да правят цветни татуси, а други ще наблегнат само на черно-бели татуировки". 

С навлизането на новите мастила цените ще бъдат различни, като това ще се отрази и на крайната цена за клиента, каза Замфиров. "Говори се, че увеличението ще бъде поне със сто процента".

"Повишената цена не би трябвало изцяло да се поеме от клиентите, може би ще се изяде част от печалбата на татуистите, но ние все пак сме хора на изкуството, творим и нашите клиенти са свикнали да получават най-доброто. Когато се повишат цените на боите, не е необходимо да вдигаме нагоре цените с големи проценти. Не би трябвало да има драстично повишение на цените". 

"С развитието на социалните медии работата ни се увеличава", въпреки че няма официални данни за България, каквито има за ЕС (12% от европейците са татуирани). "Браншът отдавна е в подем. Индустрията предлага все по-нови технологии за изработка на татуси и се повишава качеството на работата ни, като татуировките стават наистина произведения на изкуството". 

Нивото на българските татуисти е високо, няма изоставане от нивото по света, каза Замфиров. По думите му българските татуисти са търсени по цял свят, защото характерно за тях, за разлика от колегите им по света е, че те работят в почти всички стилове, което е рядко срещано в чужбина, където един татуист се специализира само в конкретен стил - японски, черно-бяла татуировка, реализъм и т.н. "Това на Запад е много ценено".

Ще има ли тази година Bulgaria Tattoо Expo? Как премина изложението през миналата година в условията на здравна криза? Каква е регулацията на бранша в България?

Целия коментар вижте във видеото.