Музикант може да храни къща и в България 

Весела Кондакова, зам.-министър на културата и Геновева Христова-Мъри, музикален продуцент, в "Бизнес старт", 10.12.2021

13:05 | 10 декември 2021
Обновен: 09:36 | 23 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Чрез експорт-офис за таланти български звезди ще изгреят на световните сцени. Това стана ясно от разговора с Весела Кондакова, зам.-министър на културата, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Малко повече консолидация в арт сектора е много важна, както и отчитане, измерване, т.е. методология, за това по какъв начин ние можем да създаваме музикално съдържание. Освен това проблемна тема е и образованието в музикалната индустрия", каза Геновева Христова-Мъри, музикален продуцент, която също гостува в студиото.

"До този момент държавата е била пасивна. Територията, в която сфери на изкуството навлизат в сферата на бизнеса, са територии непознати за държавата. Надявам се конструктивно да се работи за създаване на агенция или експорт-офис, каквито в страната ни няма", изтъкна зам.-министърът на културата.

България не само няма експорт-офис, тя дори няма шоу-кейс фестивали, алармира Кондакова. "Ние, професионалистите, си знаем какво означават тези думи", каза тя и допълни, че трябва да осъзнаем, че по този начин един творец може да бъде забелязан и именно това е пътят на артиста към световните сцени:  

"България е напълно непозната. Дори и при двата-трите жанра, които лесно се изнасят от страната, на артистите не им хрумва да излязат на такива фестивали. Не им хрумва, защото нямат мениджъри, а нямат мениджъри, защото не са осъзнали, че им трябват".

Задачата за структуриране на експортна агенция минава през осъзнаване на потребностите, обясни Кондакова. "Това не е работа само на Министерството на културата, а са нужни съвместни усилия на Министерството на икономиката, на туризма, на Външно министерство. Това е лице на България. Не говорим само за музика. Експорт-офис може да има и за театър, и за танци. Изпълнителските изкуства са най-подходящи за експорт." 

"Такъв опит вече има. Всички, напр. Полша, имат експортни агенции... От изкуство трябва да се прави бизнес. Тоест, изкуството трябва да изкарва пари, а не да се придържаме към нашата поговорка - музикант къща не храни. Крайно време е музикант да изхранва къща, защото виждаме едни големи примери, при които един музикант храни дори много къщи", каза Геновева Христова-Мъри. 

"Имаме нужда от ограмотяване на артистите, защото продуцентите са по-грижовни за това, което разпространяват. А артистите с лека ръка продължават да не регистрират репертоара си. Това е минималното усилие, което трябва да се направи. Не може да се очаква пасивно да има приходи. Има много произведения, които не са потърсени или не са ясно регистрирани", допълни Кондакова. По думите й имаме доста добро образование в областта на подготовка на артистите, те стават добри, но след това не знаят как да се погрижат за себе си и това касае всички жанрове.

Трябва ли да има квоти за излъчване на българска музика в българските радиа или пазарът трябва да бъде двигател? Как работи законът за авторското право при музикантите? Как се получават приходи от авторски права в музикалния бранш? 

Вижте целия коментар във видеото.