Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

BESCO: Част от парите в пенсионните фондове да стигнат до иновативните компании

Добромир Иванов, председател на BESCO (Българската стартъп асоциация), „Бизнес старт“, 07.12.2021

11:55 | 7 декември 2021
Обновен: 12:17 | 7 декември 2021
Автор: Александра Попова

Трябва да се вдигне прага нa пенсионните фондове, които могат да инвестират в алтернативните инвестиционни фонове като venture capital (рисков капитал). Това е ключова реформа, която може да бъде поставена от новото Министерството на иновациите и растежа като приоритетна. Това каза Добромир Иванов, председател на BESCO (Българската стартъп асоциация), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"В момента нашите пенсионни фондове не могат да инвестират в алтернативните инвестиционни фондове, където се изкарват най-много пари".

Предложението за създаването на отделно Министерство на иновациите и растежа е добра стъпка от гледна точка на това, че България трябва да вдигне добавената стойност на индустриите си. Цялата икономика на страната ни трябва да бъде с много по-висока добавена стойност. Иновациите и дигитализацията са процеси, които е необходимо да се случат във всяка една индустрия.

"Надяваме се новото министерство да е носител на промени, които касаят и другите министерства. Има три основни посоки, които трябва да са приоритетни пред новата власт в областта на иновациите. Това са достъпът до капитал и таланти, както и подобряване на бизнес средата в България".

В сферата на капитала спешно трябва да се вдигне прага на BEAM пазара. Досега той е показал добри резултати и има голям интерес към него. През него могат да се събират около 3 милиона евро годишно през него, като тази сума трябва да стане 8 милиона евро, колкото разрешава и Европейският съюз. Тези пари биха имали голям ефект върху компаниите.

Добромир Иванов е на мнение, че България трябва да отвори вратите си за таланти от целия свят.

"В краткосрочен план трябва да отворим вратите си за таланти от целия свят. Това може да стане чрез сините карти, като процедурата за тях трябва да отнема до 2 седмици и да е изцяло дигитална и бърза. Нуждаем се от програмисти, инженери и висококвалифицирани специалисти от Беларус, Молдова и Украйна. Недостигът на кадри в България е огромен – средата не е устойчива и проблемът трябва спешно да бъде разрешен", смята Добромир Иванов.

Относно подобряването на бизнес средата в България са нужни промени в Търговския закон в Кодекса на труда. Част от тях са по-бързо да се ликвидират фирми, несъстоятелността да има повече шансове за провал. Важни са и темите, свързани с електронното управление, като това частни фирми да могат да предоставят решения за електронната нотификация и да има дигитални трудови книжки. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.