Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Европа иска повече газ от Русия, тя го пуска на борсите

Кирил Темелков, енергиен експерт, зам.-председател на Българска газова асоциация, "Бизнес старт", 29.09.2021

12:18 | 29 септември 2021
Обновен: 12:37 | 29 септември 2021
Автор: Веселин Николов

Русия не ограничава доставките на газ към Европа, а спазва стриктно дългосрочните споразумения. Търсенето на природен газ е значително повишено и създава конкуренция на пазара. Европа иска да получава допълнителни количества, но на по-изгодните цени от заложените в дългосрочните договори. Русия отхвърля тези искания с мотив, че количествата в тези договори са фиксирани, и продава газа на по-високи спотови цени през борсите. 

Това каза Кирил Темелков, енергиен експерт, зам.-председател на Българска газова асоциация, в предаването "Бизнес старт" в водещ Христо Николов.

Пускането на Северен поток 2 ще намали цената на газа, но няма да е драстично, именно поради повишеното потребление на природен газ и конкурентната ситуация на пазара. Увеличаването на потреблението на синьото гориво в Китай и ръстът на производството и икономиката след пандемията, както и стремежът на Европа да ограничи производствата на електричество от въглища, са основните причини за това.

Най-важният фактор за високите цени на електроенергията е цената на въглеродните емисии, която вече е достигнала исторически връх от 65 евро на тон. Това оскъпява електроенергията от въглищните централи и същевременно повишава търсенето на мощности, произведени от газ.

България получава газ от Азербайджан в рамките на споразумението между двете държави, но количествата не са в пълния си обем, защото не е построен интерконекторът с Гърция, който ще е основното трасе. Същевременно количествата, които в момента страната получава, са причина цената на газа в България да е по-балансирана, спрямо други държави.

До една или две години „Балкански поток“ ще заработи на пълния си капацитет. Така той коментира подписаното преди дни споразумение за доставки на газ между Унгария и Русия, което предвижда използването на трасето. За да може България да се развие като истински газов хъб е необходимо да може и да търгува с деривати – т.е. страната трябва да може да предлага фючърси. Това не е нещо, което може да се развие за една или две години, но трябва да се работи по въпроса.

Целия разговор гледайте във видеото.