Ню Йорк ограничава лицензa на Uber до една година

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 09.08.2018

11:20 | 9 август 2018
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Градският съвет на Ню Йорк реши да ограничи броя на лицензите на услугите за споделено пътуване, като Uber Technologies и Lyft Inc, до една година. Това е удар за компаниите, които разчитат на градове като този за основен източник на приходите си. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Кирилова поясни, че това е първият подобен ход от страна на американски град и е част от пакет от мерки, който включва и определянето на минимална работна заплата за шофьорите.

"Пакетът, срещу който се противопоставят големите компании за споделено пътуване, има за цел да ограничи задръстванията по пътищата и да увеличи заплатите на шофьорите. Мерките идват в момент, в който има огромен ръст на броя на автомобилите за споделено пътуване. Спадът на печалбата обезкуражи много водачи на таксита, а от нюйоркската организация на таксиметровите шофьори заявиха, че е имало шест самоубийства на шофьори през последните шест месеца".

Новите регулации също така позволяват на градските власти да определят минимално заплащане за шофьорите на този вид услуги, добави редакторът. 

"Броят на автомобилите за споделено пътуване, работещи в града, е скочил от 12 600 през 2015 г. до около 80 хил. тази година, твърди Комисията за таксиметрови услуги и лимузини в Ню Йорк. Около 14 хил. са жълтите таксита, които работят в града.

Усилията за ограничаване на транспортните услуги в Ню Йорк, най-големият американски пазар на Uber, пречат на бизнеса на компаниите за споделено пътуване, включително на Uber, Lift и Via".

Според Lyft решението ще доведе дотам, че хората в Ню Йорк „ще се върнат в ерата, когато беше трудно да намериш транспорт“, каза още Кирилова.  

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 09.08.2018

Вижте целия коментар във видеото. 

Вижте още технологични новини на Investor.bg