Ще останат ли нуждите на българския бизнес същите в следващите 5 години?

Добрин Иванов, Асоциацията на индустриалния капитал в България, В развитие, 08.08.2018

19:57 | 8 август 2018
Добрин Иванов, Асоциацията на индустриалния капитал в България, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Добрин Иванов, Асоциацията на индустриалния капитал в България, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Острата нужда от работна ръка за българския бизнес е факт. Решението на проблема е въпрос на национална политика. България вече има разработен инструмент за въвеждане на правилната политика в областта на пазара на труда и на образованието. Това каза Добрин Иванов, Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването „В развитие“, с водещ Делян Петришки.

Като такъв инструмент гостът определи проучването, проведено от Агенция по заетостта сред българските работодатели за нуждата им от работна ръка. Той поясни, че целта на анкетата е да определи потребностите на бизнеса, за да може резултатите от нея да се използват при въвеждането на държавни политики в областта на пазара на труда и в областта на образованието.

„Досега нямаше такъв механизъм, проучването е пилотно. Преди за създаването на тези политики се използваха данните, заявени от работодателите в бюрата по труда. Но те не отразяват настоящите настроения и изчерпателно ситуацията. Голяма част от българските работодатели не ползват тези бюра като канал. Направата на едно толкова мащабно проучване е правилна и тя ще окаже положителен ефект при формирането на държавна политика“.

Иванов посочи и как протича самото изследване. Той каза, че областните управители са отговорни ръководители за създаването на работни групи към комисиите по заетост към областните съвети за сътрудничество. В тях са включени всички заинтересовани лица, които имат поглед върху пазара на труда, добави още гостът.

„С работата на тази група на областно ниво може да се събере информацията за регионалното браншово разпределение и конкретните потребности от работна ръка. Така могат да се формират подходящите политики на ниво област“.

Експертът посочи, че липсата на кадри се превръща в изключително голям проблем, не само в краткосрочен план.

„Според бизнеса това, от което се нуждае като работна сила към момента, ще е еднакво с нуждите му след три и след пет години. Това показва, че работодателите смятат проблема за толкова сериозен, че да не може да бъде намерено подходящото му решение в средносрочен и дългосрочен план“.

Все пак Иванов поясни, че се оказва трудно за бизнеса да прави прогнози за толкова дълъг период и вероятно ще настъпят промени на пазара на труда и нуждите му за това време.

Вижте видеото с целия разговор.