Негативното отражение върху американската икономика от налагането на мита не притеснява Тръмп

Мередит Кроули, научен сътрудник в Центъра за изследване на икономическата политика-Лондон и преподавател в Кеймбриджкия университет, В развитие, 13.07.2018

13:00 | 13 юли 2018
Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg
Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

Неспиращото налагане на мита между САЩ и Китай има негативно отражение не само върху икономиката на тези държави, но и върху световната. Изглежда американският президент Доналд Тръмп не е притеснен от тези последици. Той e твърде съсредоточен в изпълнението на дългосрочните си цели и най-водещата от тях – увеличение на производството в САЩ. Това каза Мередит Кроули, научен сътрудник в Центъра за изследване на икономическата политика-Лондон и преподавател в Кеймбриджкия университет, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Кроули посочи скептицизма, с който Тръмп третира прогнозите на експерти, твърдящи, че налагането на толкова големи мита ще се отрази не само на икономиката, но и ще доведе до загуба на работни места.

"Този скептицизъм е другата причина, позволяваща на Тръмп да действа по толкова агресивен начин".

Според нея отново в Тръмп и неговата политика е причината да няма споразумения между САЩ и Китай и да се достигне до такава търговска война.

„Доскоро говорихме за напрежение между САЩ и Китай. Този спор вече прерасна в търговска война. Митата, наложени от САЩ, вече са доста агресивни. Китай отговори. Интересно е, че отговорът на Китай беше с мита на същите суми, както тези на САЩ. Китай внимава спорът все пак да не ескалира твърде много. По време на преговорите САЩ изглежда не целяха намаляване на напрежението и постигане на някаква договорка. По-скоро президентът на страната зае позицията, че ако не постигне всичките си цели, няма да преговаря за нищо. Това е част от проблема“.

Кроули посочи и различията в администрацията на Тръмп като друга причина, довела до невъзможността за постигане на споразумения между двете държави. Според нея фактът, че в самата администрация има разделения и противоречия относно необходимостта от толкова агресивни действия, води до още повече затруднения по време на преговорите.

Гостът изрази своите очаквания за повишение на цените в САЩ. Според нея американската икономика се развива с доста добър темп, но в известен смисъл прегрява.

„Причина за добрите темпове на развитие на американската икономика са в частично намалените данъци в САЩ. Тръмп стимулира американската икономика по много начини, но тя прегрява“.

Кроули коментира и заплахите на САЩ за налагане на мита за вноса на европейските автомобили.

„Не е ясно какво точно ще се случи, защото Европейската комисия вече даде знак, че иска да преговаря и да постигне договорка със САЩ, както и други страни като Япония, които също произвеждат автомобили. Подобен тип договорка обаче може да подкопае Световната търговска организация, която предпочита да няма двустранни споразумения“.

Експертът определи влиянието на търговската война върху Европа като „изключително комплексно“ и посочи, че решения, взети в контекста ѝ, може да доведат до срив на Световната търговска организация.

Вижте видео материал с целия разговор.