Българският бизнес страда от недостиг на информация

Даниела Бобева, бивш вицепремиер, и гл. ас. д-р Едуард Маринов, ИИИ към БАН, В развитие, 10.07.2018

13:57 | 10 юли 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България успява да преживее кризите и то доста по-добре от други европейски държави. Външната търговия на страната расте, но за сметка на това износът е предимно на базови продукти, което намалява добавената стойност за страната. Това мнение изказа гл. ас. д-р Едуард Маринов, ИИИ към БАН, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Липсата на достатъчно информация Маринов посочи като главната пречка за развитието на бизнеса в България. По думите му българският бизнес има осезаема нужда от повече информация, защото често не е наясно с наличните възможности. 

Липсва цялостна концепция и за българската икономика. Няма и стратегическо мислене. Ясно е, че икономиката на страната е малка и е част от голяма интеграционна общност. Именно и по тази причина е много необходима точна концепция в кои сектори страната може да се развива. Трябва да се насърчават такива конкретни отрасли. Не  е задължително да се търси производство на 100% готови продукти. Важно е участието на страната в глобални стойностни продукти да носи по-висока добавена стойност. Само инвестиции не са достатъчни. Трябва тези инвестиции да са добри.  

От своя страна бившият вицепремиер (в правителството на Пламен Орешарски) Даниела Бобева коментира, че България печели все по-малко от износа си и в същото време става все по-зависима от външната търговия. 

България е много зависима по отношения на външния пазар. Вносът в страната е далеч по-висок от износа. Участието на България в глобални стойностни вериги е по-високо от средните нива за страни от ЕС, но това поражда и своите притеснения. Европейските пазари не действат изцяло единно. Всяка една държава е намерила начин да защити собствените си пазари. Някои страни трайно се възползват от либерализма, докато други губят. 

Вижте видео материал с целия разговор.