България трябва да създаде добра технологична екосистема

Д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания, БАН, Бизнес старт, 10.07.2018

09:20 | 10 юли 2018
д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания, БАН, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания, БАН, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да се съсредоточи в създаването и развитието на добра технологична екосистема. Ако преди страната беше конкурентоспособна, благодарение на ниската работна ръка, то сега технологичното развитие е от съществено значение. То е и основното предимство за дадена държава. Това каза д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания, БАН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

„Най-важното за България е да успее да покаже висок потенциал като инфраструктура и добра технологична екосистема. Вече цената на труда не е определяща, а по-скоро именно такива умения. Неслучайно информационният и комуникационният сектор са най-бързо развиващите се в страната, а и навсякъде по света“.

Според Костадинов е притеснително, че към момента има голяма вълна млади хора, които намират професионално развитие именно в такива компании. Той коментира, че тази вълна може да "угасне" бързо и е необходима и държавна политика. 

Костадинов посочи, че секторът на услугите в България се развива доста добре. Годишният му ръст е около 25%. Най-развити в страната са туризмът и транспортните услуги. Останалите видове услуги не са така добре застъпени, добави той.

Като "много тревожен" гостът определи процеса на фрагментация на световния пазар както на стоки, така и на услуги. Това ще засегне до някаква степен и България, добави той.

„Неспособността на Световната търговска организация да уреди новата архитектура на световната търговия ще доведе до такава фрагментация. Все повече и повече се наблюдават двустранни споразумения за търговия. Това е световен феномен. Повечето споразумения са отделени от Световната търговска организация и имат собствени правила“.

Експертът коментира и търговската война, която се води в момента.

Търговската война започна преди доста години, веднага след финансово-икономическата криза. Това, което се наблюдава в момента, е пикът на тази война. След кризата имаше множество световни дисбаланси. Действията на САЩ в момента са изцяло логични. Те целят именно да избягат от тези дисбаланси.

Вижте целия разговор във видео материала.