Зависимостта от технологиите расте успоредно с разрастването на дадена компания

Мартин Богданов, съосновател и изп. директор на Paysera България

21:30 | 9 юли 2018
Мартин Богданов, съосновател и изп. директор на Paysera България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Богданов, съосновател и изп. директор на Paysera България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Технологиите са неделима част от финансовия сектор. Нито един продукт от банкирането на дребно или от корпоративното банкиране не би могъл да се изпълни без наличието на технологии. Всеки сектор, които има нужда от технологии и IT служителим осъзнава зависимостта си от тях. Колкото повече даден сектор или компания от сектора се разраства, толкова повече технологичната зависимост се засилва. Това каза Мартин Богданов, съосновател и изп. директор на Paysera България, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Българската компания Paysera е франчайз на литовската, посочи Богданов. Като плюс на франчайза той определи възможността да се използва доказан бизнес модел и допълни, че все пак доказаният бизнес модел в дадена страна не е гарант, че той ще проработи успешно навсякъде.

„Това, че даден модел е жизнен в определена страна, не означава, че ще има същия успех и в друга. Необходимо е голяма част от продуктите да се адаптират към другата държава и най-вече към клиентите там и техните потребности“.

Целевата група на Paysera са малкия и среден бизнес, които имат външнотърговска дейност, каза Богданов. Отскоро компанията предлага и безналични разплащания. За Европа този вид плащане все още може да се определи като бъдеще, за разлика от държави в Азия, където тези плащания вече са много използвани, коментира гостът.

„Има изоставане в България по отношение на финтех технологиите. Бележи се известен ръст на потребителите, използващи такъв тип решение за разплащания, но все пак изоставането на страната е факт. Тази позиция на България е продиктувана от законодателството, което също в известна степен „догонва“ добрите практики в ЕС. От значение са и чисто икономическите показатели“.

Факт е, че немалко усилия се полагат в България в тази насока, посочи Богданов. Той добави, че българските IT специалисти също са изключително подготвени, но пък не всеки път остават да работят в страната.

„Много се говори за превръщането на София в дигитален хъб на Европа, но все пак в страната има още много какво да бъде направено“.

Вижте целия разговор във видео материала.