Нужен е анализ за нуждата от концесия на летище София

Петър Мутафчиев, Форум за балкански транспорт и инфраструктура, Бизнес старт, 09.07.2018

10:23 | 9 юли 2018
Петър Мутафчиев, Форум за балкански транспорт и инфраструктура, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Мутафчиев, Форум за балкански транспорт и инфраструктура, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новата процедура по концесията на летище София все още не е изцяло ясна. Необходимо е да се намери правилността на решението дали трябва да има концесия, или не. Това каза Петър Мутафчиев, Форум за балкански транспорт и инфраструктура, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Христо Николов.

„Въпросът е дали има верния и точен анализ, който да посочи правилния път за развитието на летище София. Когато има нужда от инвестиции, трябва да се върви безспорно към концесия. Министерството на транспорта обаче залага в плана за концесия на летището инвестиция след 10 години. Това е достатъчно показателно, че към момента концесионирането на летището не  е наложително“.

Мутафчиев коментира и китайския интерес в България и бъдещите инвестиции в страната след проведената Среща на върха в София между страните от Източна и Централна Европа и Kитай.

„Инвестициите на Китай в България са оптимистични, въпросът е до каква степен ще се споразумеят правителствата на държавите. Условията са доста различни като правила в двете държави и това е една от най-големите пречки“.

В общите намерения за инвестиции се поставя един много важен въпрос, каза Мутафчиев. Това е темата за АЕЦ „Белене“. Този процес именно трябва да е приоритетен за българското правителство, според госта.

„Реално е започването на процеса за изграждане на АЕЦ „Белене“, тъй като позициите на България вече са ясни. Инвеститор се търси. Това води до по-голям реализъм. Важно е срещите между България и Китай да са регулярни и да има надграждане на взаимоотношенията“.

По темата за подписаните рамкови споразумения с китайски компании за сътрудничество по инфраструктурни проекти в България и реализма за изпълнението им, Мутафчиев отново посочи българското правителство и неговите решения като основен фактор.

„Правителството трябва да има една ясна инфраструктурна политика. Трябва да се посочи кои точно ще са приоритетните коридори, които ще свързват България с европейските“.

Вижте целия разговор във видео материала.