Тръмп vs. Китай: Американският президент блокира възможността China Mobile да предлага услугите си в САЩ

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 03.07.2018

09:58 | 3 юли 2018
Снимка: Cole Burston/Bloomberg
Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Правителството на САЩ увеличи в понеделник усилията си, за да блокира възможността China Mobile да предлага услуги на американския телекомуникационен пазар, препоръчвайки молбата на оператора от Китай да бъде отхвърлена, тъй като притежаваната от китайската държава компания щяла да представлява риск за сигурността. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Федералната комисия по комуникациите (FCC) трябва да откаже датиращото още от 2011 г. заявление на China Mobile да предлага телекомуникационни услуги между Съединените щати и други държави, заяви в публикувано на уебсайта си изявление Националната администрация на САЩ по телекомуникации и информация (NTIA), посочи още Попов.

China Mobile е най-големият телекомуникационен оператор в света с 899 милиона абонати, каза главният редактор. 

Ходът от страна на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се случва на фона на нарастващите търговски напрежения между Вашингтон и Пекин. Съединените щати възнамеряват да наложат мита на стойност 34 милиарда долара за стоки от Китай на 6 юли, за които се очаква Пекин да отговори с контрамерки.

Но Рамакришна Марудада, базиран в Сингапур анализатор в Daiwa Securities, заяви, че влиянието на решението върху бизнеса на China Mobile е "много малко", тъй като компанията продължава да генерира повечето от приходите си на вътрешния пазар, добави Попов.

В своята препоръка агенцията Марудада заявява, че нейната оценка е "в голяма си част почива на доказаната китайска разузнавателна дейност и икономически шпионаж, насочен към САЩ, на фона на размера на China Mobilе и техническите и финансови ресурси".

Според него компанията е "обект на експлоатация, влияние и контрол от страна на китайското правителство", а молбата ѝ за влизане в САЩ представлява "значителни и неприемливи рискове за националната сигурност и правоприлагане в сегашната среда за национална сигурност".

Американски сенатори и директори на редица агенции по сигурността предупредиха през февруари, че Китай се опитва чрез различни средства, като телекомуникационни фирми, да получи достъп до чувствителна информация и технологии и интелектуални права на САЩ.

И ZTE Corp, вторият по големина китайски производител на телекомуникационно оборудване, беше принуден да прекрати важни оперативни дейности през април, след като САЩ наложиха забрана на доставчиците, заявявайки, че компанията е нарушила споразумение за мениджърите, които са заговорничили да избегнат американските санкции срещу Иран и Северна Корея, припомни Попов.

ZTE е в процес на премахване на забраната и обяви нов състав на Борда на директорите си през миналата седмица.

Вижте целия коментар във видео материала.