Необходима е еволюция на правото, за да може то да регулира технологиите

Проф. д-р Георги Димитров, съсобственик на Евротръст Технолъджис, Бизнес среща, 02.07.2018

21:30 | 2 юли 2018
Проф. д-р Георги Димитров, съсобственик на Евротръст Технолъджис, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Георги Димитров, съсобственик на Евротръст Технолъджис, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безспорно е изоставането на правото от развитието на технологиите. Приемането на даден закон отнема дълго време от идеята до реализацията му. Това време е твърде много в света на технологиите. Регулацията на технологиите чрез правни норми е изключително трудна. Има необходимост правото да еволюира, за да изпълнява такава дейност. Всички участници в съдебната система, които трябва да прилагат тези норми, трябва да имат и качествено различни познания. Това каза проф. д-р Георги Димитров, съсобственик на Евротръст Технолъджис, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Има осъзнаване на необходимостта от такава еволюция при правото, но все пак тя не се движи достатъчно бързо и практическата реализация също няма да бъде лесна. Това се вижда и на национално ниво, и на европейско. Определено има тенденция за адаптиране на правото, но все пак тя още е далеч от динамиката, която тласка технологиите да се развиват.

Технологиите трябва да бъдат леснодостъпни и удобни, посочи проф. Димитров. Има немалко технологии, които са изключително сложни за използване от потребителите и те предпочитат да не разчитат на тях.

Една технология може да е бариера пред масовото разпределение на определени стоки и услуги. Ако тя е леснодостъпна за използване в ежедневието, това ще даде невероятен тласък за използваемостта ѝ, но това все пак не е достатъчно. Самата технология и наличието ѝ не е гаранция, че хората ще я използват. Именно тук се поражда необходимостта от закони и правни гаранции. Необходимостта от правна сигурност прави проблема комплексен.

Всичко това води до създаването на мобилното приложение на компанията, което позволява генериране и изпращане на електронни подписи, посочи проф. Димитров. Приложението е на пазара от няколко месеца и към момента има огромен интерес към него както от бизнеса, така и от държавните органи. То има сложна инфраструктура от технологии, чието дело е на български служители. Изключително лесно е за употреба и достъпно за потребителите. Чрез подписа законно могат да се подпишат всякакви документи, каза още той.

Фронт офисите на компании са голяма тежест за доставчиците на услуги на пазара и скоро те няма да имат приложение, според проф. Димитров. Средствата за поддържането им са сериозно перо за бизнеса, добави той.

Оцеляването на пазара и конкуренцията изискват да се минимизират тези разходи за сметка на възможността да се отвори пазара не само локално, но и за международни потребители. Интернет няма граници и именно в тази насока ще се работи.

Вижте във видео материала целия разговор.