Опозицията не постави правилната тема на искания вот на недоверие

Антоанета Христова, политически психолог, Бизнес старт, 28.06.2018

11:21 | 29 юни 2018
Антоанета Христова, политически психолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Антоанета Христова, политически психолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вотът на недоверие по принцип се използва от опозицията за представяне на едно ясно, остро, категорично разграничаващо се от това на управляващите, политическо говорене. Изглежда опозицията в България не е много убедена в нуждата от предсрочни избори и готовността си за тях. Вотът на недоверие е по-скоро заявка на опозицията, че те са тези, които могат да посочат належащите проблеми в страната. Почти всичко, с изключение на първоначалното заявяване, не се случи по време на искания вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Това каза проф. Антоанета Христова, политически психолог, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Социалната тема е тази, от която българите страдат и нито едно правителство не се справя успешно с тази тематика, защото тя е трудна и изисква високо финансиране, посочи проф. Христова. Проблемите, които са основни в страната и предизвикват най-много дебати са свързани в по-голямата си част с тази тема. Това би трябвало да се коментира и в правителството, да се поставят точно такива социални въпроси, добави тя. Именно това е и профилът, зад който трябва да застане една лява партия, но това не се случи, коментира още гостът.

Опозицията трябваше да помни на гърба на коя тема и те, и ГЕРБ спечелиха изборите. Това е социалната тема, за която обществото е много чувствително. По тази линия са големите сблъсъци, но в този вот на недоверие тази тема не беше засегната.

Вижте във видео материала целия разговор.