България затвърди мястото си на политическата карта на Европа

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, Светът е бизнес, 28.06.2018

21:00 | 28 юни 2018
Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Утвърждаването на България на европейската политическа карта е най-големият успех от европредседателството на страната. България вече е по-разпознаваема за европейските граждани след приключването на председателството си на ЕС. Това неминуемо ще доведе до увеличение на ръста на чуждестранните туристи и инвеститори в страната. Това каза Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Имаше съмнения как ще се справи България с председателството на ЕС, които бяха породени най-вече от факта, че страната не е много позната в голяма част от Европа. След тези шест месеца съмненията на абсолютно всички, дори и тези, които са били скептично настроени по отношение на възможностите на България да домакинства и ръководи един такъв процес, вече са отпаднали.

Темата за Западните Балкани и поставянето ѝ отново в дневния ред на ЕС безспорно е един от най-големите успехи на България от европредседателството, посочи Златев. Именно благодарение на България тази тема е отново повдигната и се виждат и конкретни стъпки към реализацията на тази европейска инициатива, добави още той.

Според Златев ЕС се е оказал основният мотор на преговорите между Скопие и Атина за името на Македония. Той посочи, че основната пречка пред напредъка на Македония за членство към НАТО и ЕС беше именно спора между Атина и Скопие. Споразумението между страните се приема като проява на отговорност от Македония, коментира Златев.

Важно е да се отбележи, че Европейската комисия ще работи с всяка една от страните-кандидати по пътя на тяхното еврочленство. Едно от най-важните условия е именно да няма никакви неразрешени конфликти и спорове между държавите. Със сключването на споразумението между Атина и Скопие тази пречка се премахна.

За България би могло да се каже, че тя изпълнява ролята си на честен посредник при стартирането на преговори за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС и тази ѝ роля е високо оценена.

Когато една държава председателства ЕС тя не работи толкова за себе си, колкото посредничи за постигането на компромиси и намирането на общи позиции между държавите-членки. Много е важна ролята именно на този, който води и под чието ръководство се постигат преговори, координират се различните позиции.

Вижте във видео материала целия разговор.