Политическата нестабилност кара инвеститори да избират съседите на България

Рафаел Чичек - съосновател и управител на Проджект Левъл ООД, "Talk24: Residential Places & Offices", 21.04.2024 г.

20:45 | 22 април 2024
Обновен: 21:10 | 22 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Основната движеща сила зад трансформацията на дома и офиса на бъдещето е стремежът на човечеството да постигне устойчив начин на живот и работа. България изостава от тези тенденции, защото този процес изисква значителни инвестиции, които компаниите не са склонни да правят заради липсата на политическа стабилност. Това каза Рафаел Чичек - съосновател и управител на Проджект Левъл ООД в рамките на специалния мултиплатформен проект Talk24: Residential Places & Office на Bloomberg TV Bulgaria с модератор Калина Донкова

Основната тема в развитието на дома и офиса не са свързани с технологии като гласови асистенти и Интернет на нещата, а със стремежа за постигане на устойчив начин на живот и работа, каза събеседникът.

Такъв процес изисква поне частично прогнозируема икономическа и политическа среда и яснота по някои планове, които обществото има, за да започнат компаниите да влагат тези средства с очакването, че в даден период те ще бъдат възстановени.

„В последните години България е в период на абсолютна нестабилност. Колкото и да сме част от един по-широк контекст, който ѝ придава някаква стабилност, това се отразява и икономически.“

На въпрос как политическата кризата в последните 3 години променя настроенията на потребителите и инвеститорите, гостът посочи, че големите инвеститори са започнали да заобикалят България.

„Големите инвестиции в сферата на информационните технологии и индустрията не се случват в България, а в страни като Гърция. Румъния е в пъти пред нас в тази сфера, там мащабите са колосално ралични. Дори Сърбия, която не е в ЕС успява да привлече такива инвестиции. България категорично изостава много.“

Относно поведението на различните инвеститори, събеседникът посочи, че няма промени при големите компании с дългосрочно планиране. За разлика от тях тези с по-скромни възможности се насочват към по-ниско ниво на потребление, което той до голяма степен отдава на факта, че на хората им е трудно да планират бъдещето, което ги кара да се въздържат от големи разходи.

Колко важни са устойчивите и рециклираните материали за големите инвеститори? Как работодателите започнаха да преустройват офис пространствата след пандемията?

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Национална асоциация на строителните предприемачи, Green Energy Supplier, Ennovaty, Verrsus и The Project.

Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg, Dnes.bg и Money.bg.

Вижте целия коментар във видеото.