В сегмента на офроуд автомобилите на практика не останаха конкуренти

Клаус Хартман, директор маркетинг и продажби за Европа в Ineos Automotive, пред Automedia.bg

11:21 | 9 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Появата на нова автомобилна марка в Европа е доста рядко явление напоследък. Но юли 2022 ни донесе именно това: в Елзас започна производството на Ineos Grenadier, духовния наследник на Land Rover Defender и може би най-сериозния офроудър, правен на Стария континент. По този повод Константин Томов, автор и водещ на предаването "КОЛЕЛА" и Automedia.bg разговаряха с Клаус Хартман, който след близо 20 години кариера в Mercedes сега е директор продажби и маркетинг за Европа на новата британска компания.

Г-н Хартман, 2022 изглежда сложна година за дебюта на нова марка на пазара: недостиг на чипове, инфлация, рекордни цени на суровините...

"Добър въпрос. Честно казано, не мисля, че е лошо време за дебют. След края на пандемията хората са жадни да бъдат навън, жадни са да отидат малко по-далеч, отколкото са стигали преди, и са жадни да инвестират. Така че от гледна точка на клиенти и търсене сега е идеалното време да излезем на пазара. Такава е и обратната връзка, която получаваме. Колкото до частта с доставките и производството, в наша полза е, че все пак сме нишов производител, със сравнително неголеми обеми. Това улеснява нещата".

Казвате "нишов производител". Повечето традиционни производители в последните години изоставиха сериозните офроудъри - отчасти заради емисиите, отчасти защото други сегменти предлагат по-високип маржове на печалба. Колко голяма е тази ниша, която са ви оставили?

"Големите производители винаги са търсели големи обеми, както и възможности да споделят компоненти между множество различни модели. Тъкмо в това е нашият шанс, защото, както споменахте, в този сегмент на практика не останаха конкуренти. Това парче от тортата може да не е много голямо, но пък е 100% само за нас. Нашата цел също е да реализираме печалба, това не е просто идея фикс на нашия основател. Интересът до момента ни показва, че можем да го постигнем. Имаме над 15,000 резервации дори още преди старта на производството. В глобален мащаб се стремим към около 30,000 продажби годишно. А ако търсенето надвиши това, фабриката ни в Хамбах може да произвежда и повече".

Ако иска да остане на европейския пазар и след 2030 година, Ineos ще трябва да се електрифицира. Възможно ли е да се направи сериозен офроудър с електрическо задвижване, като имаме предвид колко тежки и колко уязвими са батериите?

"Има два възможни отговора на този въпрос. В момента всъщност забелязваме повишен интерес към двигателите с вътрешно горене. Действително много европейски пазари започват да се затварят за тях, но това също значи, че сега е последният шанс да се сдобиете с такъв автомобил. Това е в наша полза. В бъдеще, разбира се, нещата ще се променят. Но ние вече работим върху вариант с водородна горивна клетка и всъщност сме толкова напреднали, че очакваме да представим готов прототип още до Коледа. За един офроудър такова задвижване има много повече смисъл, защото горивната клетка е доста по-лека и по-малко обемиста от батерията.

В същото време мислим много сериозно и за втори модел, различен от Grenadier. Той ще е чист електромобил с батерия, по-малък и по-подходящ за градска среда. Така че сме подготвени за бъдещето".

Клаус Хартман,

Какви са очакванията ви от Източна Европа?

"За мен този регион е изключително интересен. Затова и вече успяхме да създадем дилърска мрежа на повечето пазари, от България до Полша. Търсенето в тези страни е високо и за нас те са стратегически важни".

Grenadier беше роден като духовен наследник на може би най-емблематичния британски автомобил в историята - класическия Land Rover Defender. Но сега производството ви е във Франция, двигателите са от BMW, други системи идват от Австрия, окачването е от Германия и Италия. Доколко можем да смятаме Ineos за британска марка?

"Ineos е европейски автомобил, но наследството му, дизайнът му са наистина британски. Идеята за него е родена в една лондонска кръчма. Само че, ако искаш да имаш успех, трябва да работиш с най-добрите възможни партньори. Използваме Magna Steyr заради огромния им опит в офроуда. Имаме голям офис в Германия, защото там има отличен достъп до инженерна експертиза. Заводът ни в Хамбах в миналото беше един от заводите с най-високо качество на работата в цялото портфолио на Mercedes. BMW произвежда най-добрите двигатели, и точка. Така че ние сме британска компания, с британски дизайн и дух, но продуктът ни е наистина международен и глобален".

Вижте целия материал във видеото