Графика на деня: Кои са експортните мотори на света

Германия и Южна Корея разчитат най-много на износа, докато САЩ са най-затворената икономика в Г-20

15:01 | 8 септември 2016
Автор: Александра Попова
Износът като процент от БВП на икономиките от Г-20 за 2015 Източник: Bloomberg Terminal
Износът като процент от БВП на икономиките от Г-20 за 2015 Източник: Bloomberg Terminal

Китайските търговски данни бяха оповестени в четвъртък. Те идват в момент на обвинения от останалите страни от Г-20 за наводняване на глобалните стоманени пазари. 

Но всъщност Поднебесната империя е в долната половина по износ като дял от БВП. Това е свидетелство за толкова голям вътрешен пазар, че китайската икономика става все по-малко зависима от глобалните приливи и отливи, каза главният икономист за Азия на Bloomberg Том Орлик

Износът за миналата година беше 22% от БВП. Това е два пъти по-малко от съответните дялове на Германия и Южна Корея, което оставя много потенциал за търговски сътресения. 

На графиката се вижда, че Европейският съюз отбелязва 37%. Но това са усреднени данни за износа на всяка една страна членка, който може да включва експорта към други членки на Съюза.

Трябва да се подчертае, че по-малките страни е по-вероятно да имат по-високи търговски данни като процент от БВП. Това може да се обясни с техния вътрешен пазар, който често е недостатъчен за подобаващо ниво на разделение на труда. Повечето страни членки на ЕС са именно малки отворени икономики