Цените на жилищата в САЩ са най-високи за повече от три десетилетия

Графика на деня, 29.06.2021 г.

18:07 | 29 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Графика: Bloomberg L.P.
Графика: Bloomberg L.P.

Цените на жилищата в САЩ скочиха най-много от повече от 30 години през априлм, съобщава Bloomberg.


В национален мащаб индексът на стойността на имотите S&P CoreLogic Case-Shiller се повиши с 14,6% спрямо година по-рано. Това се случи след увеличение от 13,2% през март и беше 11-ият пореден месец, в който нарастването на цените се ускори.

Междувременно цените на жилищата в 20 американски града скочиха с 14,9%, надминавайки средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg и беше най-голямата печалба от 2005 г. насам.

„Представянето на април беше наистина необикновено“, казва Крейг Дж. Лазара, глобален ръководител на стратегията за инвестиционни стратегии в S&P Dow Jones Indices „По-рано предполагахме, че силата на жилищния пазар в САЩ се определя отчасти от реакцията на пандемията на Covid, тъй като потенциалните купувачи се преместват от градски апартаменти в крайградски домове. Данните за април продължават да са в съответствие с тази хипотеза. "

Ниските ипотечни лихви и търсенето на имоти в предградията подхранват американския пазар на жилища повече от година, а недостигът на домове за покупка помага да се повишат цените. Много купувачи срещат проблеми с намирането на имоти, които могат да си позволят. Продажбите на досега притежавани домове в САЩ спаднаха за четвърти пореден месец през май.

Все пак се очаква цените на жилищата да останат повишени. Строителите посочват високите цени на материалите, недостига на доставки и ограничен брой квалифицирани работници като непрекъснати предизвикателства, докато се надпреварват да завършват нови домове.