Платформите за добив на енергийни ресурси в САЩ с първи 8-седмичен ръст от 2011

Общият брой на платформите за добив на енергийни ресурси се е увеличил с 10 до 491 броя през тази седмица

11:26 | 20 август 2016
Обновен: 11:26 | 20 август 2016
Автор: Investor.bg
Платформи за добив на петрол и природен газ. Източник: Bloomberg Terminal
Платформи за добив на петрол и природен газ. Източник: Bloomberg Terminal

Производителите на петрол и природен газ в САЩ са увеличи броя на платформи за осма седмица, записвайки най-дългата си серия на повишение от юли 2011. Изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че общият брой на платформите за добив на енергийни ресурси се е увеличил с 10 до 491 броя през тази седмица.

Цените на суровия петрол са нараснали със 63% през последните шест месеца, докато цената на природния газ поскъпна с 45%. Това е накарало американските производители да увеличат добивната си дейност, след като прекъснаха използването на повече от 1000 броя нефтени платформи от началото миналата година.

Шистовите компании са добавили най-много нефтени платформи, откакто цената на суровия петрол достигаше последно $100 за барел, след като възвърналите се надежди, че ОПЕК най-накрая ще стигне до споразумение за замразяване на добива изпратиха фючърсите в бичи пазар.

Производителите в САЩ са възобновили работата на 76 нефтени платформи за 8 седмици, което е най-голямото и продължително повишение от добавените 101 броя преди няколко месеца преди да започне сривът на цените на петрола от средата на 2014, показват още данни на изследователката група. Броят на нефтените платформи нараства с 10 през тази седмица, достигайки общо 406.