Бичи доклад на Citigroup даде нов тласък на биткойн

Графика на деня за 1 март

17:44 | 1 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Въпреки скорошната волатилност, биткойн все още поскъпва значително на годишна база. Графика: Bloomberg
Въпреки скорошната волатилност, биткойн все още поскъпва значително на годишна база. Графика: Bloomberg

Биткойн поскъпва след волатилна сесия през уикенда, яхвайки вълната на възраждащия се апетит към рисковите активи на фона на бичи доклад от Citigroup.

Най-голямата криптовалута в света поскъпва с 10.61% и се разменя за около 48 845 долара в началото на търговията в САЩ в понеделник. Миналата седмица стойността на токена претърпява най-лошия си спад от март насам до 43 000 долара в неделя. Биткойн се изкачва до рекордните 58 350 долара на 21 февруари, припомня Bloomberg.

В доклад на Citigroup’s Global Perspectives & Solutions, стратезите прогнозират, че биткойн ще играе по-голяма роля в глобалната финансова система, заявявайки, че криптовалутата може да се превърне във „валутата за международната търговия“ през следващите години. Биткойнът има предимства пред сегашната глобална платежна система, като децентрализирания си дизайн, липсата на зависимост от чуждестранна валута и непроследимостта, казаха стратезите.

„Съществуват множество рискове и пречки пред прогреса на биткойните“, пише Катлийн Бойл, управляващ редактор на Citi GPS. „Но сравняването на тези потенциални препятствия с възможностите води до заключението, че бихме могли да сме в началото на масовата трансформация на криптовалутата в основния поток“, добавя тя.