Цените в България с над 50% под средните за ЕС

В Швейцария плащат най-много, за да потребяват

16:04 | 20 юни 2016
Обновен: 16:10 | 20 юни 2016
Разликитe в ценовото равнище спрямо средното за ЕС. Графика: Bloomberg
Разликитe в ценовото равнище спрямо средното за ЕС. Графика: Bloomberg

Макар и общ икономически съюз, различията между държавите от ЕС са много и ясно забележими в определени аспекти. Един от тях са цените. Разликата в ценовото равнище от най-скъпата и най-евтината страна в ЕС са сериозни, като спрямо средното ниво на цените в общността достигат средно по 40% във всяка посока за тези две страни. Ако включим и Швейцария, която не е членка на ЕС, но също търгува свободно с ЕС, разликите стават още по-сериозни.

Цените в България са най-ниски спрямо средното ценово ниво сред страните членки на ЕС, показва графика на Bloomberg, изготвена, базирайки се на данни на Евростат. В България стоките са средно по-евтини с над 50% спрямо средното ниво за ЕС.

На другия край на подреждането са Великобритания и Швейцария. Във Великобритания стоките са средно с над 30% по-скъпи спрямо средното ниво, а в Швейцария – с 63%.

Разбира се не трябва да забравяме стандарта на живот, като фактът, че България е най-бедната страна в ЕС, несъмнено оказва влияние на данните. От друга страна въпреки че в Швейцария цените са толкова над средните не означава, че потребителите там живеят по-трудно, а дори в повечето случаи ситуацията е обратната.

Най-печеливши обаче несъмнено са потребителите в страни като Германия, където стандартът на живот и заплатите са високи, но цените са малко под средните за ЕС. Друг положителен фактор за германските потребители е ниската безработица в страната. Друга по-богата икономика, където цените са под средните за икономическия блок, е Испания, а в такава позиция са още периферни икономики на страни членки на еврозоната – Гърция и Португалия.