Най-поскъпналите и най-поевтинелите пазари на акции

Южна Америка с представители и на двата полюса на класацията

18:19 | 20 май 2016
Обновен: 18:20 | 20 май 2016
Най-поскъпналите и най-поевтинелите пазари на акции

Въпреки че 2016 е трудна за акциите в световен мащаб, някои пазари донесоха на инвеститорите сериозна възвращаемост от началото на годината. Първенците идват от Южна Америка, като най-добре представящите се индекси са тези на Перу, Бразилия и Колумбия.

Перуанският основен индекс поскъпна с 39,7% от началот на 2016 до 20 май, подкрепян от силния ръст на икономиката, чуждестранните инвестиции, заради по-високите лихви в страната и поскъпването на суровините. В Перу предстоят президентски избори на 5 юни, като очакванията и към двамата кандидати са да продължат политиките, донесли силен икономически растеж на страната през последните години. Перу е страната с най-висок икономически ръст в Южна Америка.

Бразилският Ibovespa от своя страна беше главно тласкан напред от оптимизма около процедурата за отстраняване на президента на страната Дилма Русеф от поста ѝ. Бразилската икономика обаче е в трудна ситуация, като освен че преминава през рецесия състоянието на публичните финанси на страната не е добро.

Колумбийският основен индекс регистрира ръст от 19,17% от началото на годината, воден главно от поскъпването на петрола, която е основна суровина, която страната изнася. Колумбия освен това е втора по икономически растеж в Южна Америка след Перу, а освен това също по подобие на Перу привлича чужди инвестиции заради по-високите лихви в страната.

В дъното на класацията обаче отново място намира южноамериканска държава, като не е изненада, че това е именно Венецуела. Страната преминава през икономически срив, в магазините няма стоки, а в нея бяха въведени редица меко казано странни мерки, като например съкращаването на работната седмица до 2 работни дни. Пазарът на акции в страната се срива с 33,65% от началото на годината

Впечатление прави и основният китайски индекс Shanghai Composite, като той остава на второ място по поевтиняване. Притесненията около Китай продължават и борсите в страната така и не успяват да възстановят загубите, натрупани от началото на годината. Към 20 май Shanghai Composite поевтинява с 22,05%.

Вижте повече във видеото: