Топ 3 най-поскъпнали и най-поевтинели акции в САЩ за 19 април

Секторът на телекомуникациите със слабо представяне

13:48 | 20 април 2016
Обновен: 13:51 | 20 април 2016
Топ 3 най-поскъпнали и най-поевтинели акции в САЩ за 19 април

Американските акции поскъпнаха през последната борсова сесия, приключила на 20 април през нощта българско време. Широкият индекс S&P 500 добави 0,31% към стойността си, воден от секторите на производствените материали (+2,13%), енергийните компании (+1,88%) и финансовите компании (+1,11%). Най-губещ беше секторът на информационните технологии, като средно акциите на компаниите в него загубиха 0,63%. Заедно със сектора на компаниите за стоки, които не са от първа необходимост, това са единствените два сектора, регистирали спадове в S&P 500 през последната сесия.

Най-големи ръстове отбелязаха акциите на Transocean – 9,54%, Freeport-McMoran – 8,98% и Williams Cos – 7,97%.

За сметка на това със сериозни спадове се отчетоха Illumina – 23,16%, Netflif – 12,97% и Viacom – 8,31%.

Transocean – компания, предлагаща услуги в сектора на добива на петрол в морето, включително дълбоководни добиви, отчете ръст от 9,54%. Компанията излезе с информация, че е отложила доставката и свързаните с нея плащания на две динамично позиционирани дълбоководни сонди, които трябваше да бъдат доставени на Jurong Shipyard. Двете сонди ще бъдат доставени през първото и третото тримесечие на 2020. Новината се прие добре от пазара, след като през второто тримесечие на годината общо 10 договора за добив на петрол ще изтекат. 3 вече изтекоха през април. Въпреки забавянето в започването на работата на двете нови сонди, компанията поне успява да подсигури обекти, на които да работи в бъдеще.

На 15 април акциите на компанията загубиха 6,37% до $9,26 на акция, като тогава новината, която потисна стойността им бяха новите затегнати правила за безопасност при добива на петрол в морето, които да предотвратят петролни разливи.

Сега обаче те поскъпват до $10,61 за акция.

Freeport-McMoran е международна компания за добив на полезни изкопаеми, като работи в сферите на добива на петрол газ, мед, злато и кобалт. Фючърсите за продажба на мед с доставка през юли поскъпнаха с 2,7% до $2,234 за паунд, което е най-високото им ниво от 3 седмици насам, като новината помогна за поскъпването на акциите на Freeport-McMoran. Медта поскъпва в 7 от последните 8 сесии.
Williams Cos – третата най-добре представила се компания за деня в индекса – отбеляза ръст от 7,97%. Акциите на компанията за енергийна инфраструктура, като петролопроводи, отбелязаха ръст след като BMO Capital повиши оценката си за нея. За сметка на това обаче проблемите пред евентуалното сливане на компанията с Energy Transfer Equity продължават. Сделката можеше да бъде завършена на 18 април, но това не се случи след като правната фирма Latham & Watkins не пожела да даде данъчно мнение, ако сделката беше завършена тогава.

Най-поевтинели се оказаха акциите на Illumina. Спадът от над 23% до $136,88на акция на компанията за разработка и производство на интегрирани системи за анализ на генетични вариации и биологични фунцкии, беше продиктуван от разочароващите финансови резултати за първото тримесечие. Това е най-големият спад на акциите на компанията от 2011 насам, като нейните приходи се увеличават с 6% до $572 млн. Вместо очакваните $596,8 млн. Две анализаторски компании понижиха прогнозите си за акциите на компанията, като сред тях е и BofA.

Акциите на интернет стрийминг услугата за телевизионно и филмово съдържание паднаха с почти 13% до $94,34 за акция след като компанията прогнозира по-нисък ръст на абонатите си пртез текущото тримесечие, особено на международните пазари. Компанията се намира в процес на глобализация и навлизане на пазарите в различни страни, като понижената прогноза е сериозен удар по амбициите на компанията. Очакванията за ръст на абонатите извън САЩ през второто тримесечие на 2016 са за нови 2 млн. Души спрямо очакваните от анализаторите 3,45 млн. Понижената прогноза се дължи главно на трудностите в Австралия и Нова Зеландия.

Акциите на компанията за медийно съдържание за интернет и телевизия Viacom също преживяха трудна сесия и поевтиняха до $35,64 на акция след новините, че преговорите за нова сделка със сателитната компания Dish Network са близо до провал.