Най-добре и най-слабо представящите се пазари на акции през 2016

През януари и февруари в световен мащаб акциите разочароваха инвеститорите

18:19 | 1 март 2016
Обновен: 18:23 | 1 март 2016
Най-печелившите и най-губещите индекси за първите два месеца на 2016:
Най-печелившите и най-губещите индекси за първите два месеца на 2016:

Първите два месеца на 2016 се оказаха неблагоприятни за инвестиращите в акции, като водещите индекси в световен мащаб и в най-големите икономики по света отбелязаха сериозни спадове. Най-осезаем беше спадът в Китай, но загубите не подминаха и пазарите в Япония, Европа, а също и Америка, макар и в по-малък мащаб.

През първите 2 месеца на годината германският DAX загуби 10,45% от стойността си, японският Nikkei 225 – 9,76%, докато водещите американски индекси S&P 500 и Dow Jones загубиха съответно 5,47% и 5,21%.

Това обаче не са най-губещите индекси в световен мащаб, а въпреки световните разпродажби при акциите, някои индекси се оказаха успешни инвестиции за инвеститорите, извадили късмет.

Най-печелившите и най-губещите индекси за първите два месеца на 2016:

 

При турбулентната ситуация на финансовите пазари от началото на годината не е изненадващо, че „отличниците“ сред световните пазари на акции са екзотични. Най-добре представящият се пазар от началото на годината към 1 март е венецуелският, като той добавя 12,38% към стойността си. Причините обаче говорят лошо за икономиката и финансовата ситуация в страната, като поскъпването се дължи главно на поевтиняването на боливийската валута, която според неофициални данни е загубила сериозна част от стойността си заради поевтиняването на петрола и несигурната обстановка. В страната налице е и сериозна инфлация, което кара хората да инвестират на пазара на акции в опит да запазят по-голяма част от спестяванията си. Анализаторите казват, че за боливийците е по-добре вместо да държат пари в наличност да инвестират в акции, като начин да избегнат поне част от девалвацията на боливара. Строгите капиталови контроли правят почти невъзможно изтеглянето на капитали от страната, като по този начин ползите от поскъпването на индекса са ограничени в рамките на държавата.

Поскъпването на основния индекс във Венецуела от началото на 2016 до 1 март:

Друг индекс, който добавя към своята стойност от началото на годината, макар и не особено впечатляваща стойност, но все пак отреждаща му място в топ 10, е руският RTS. Той поскъпва с 4,16%, като според анализаторите поскъпването все още не може да бъде отдадено на фундаментални фактори, а се дължи на опитите на инвеститорите да влязат на руския пазар на акции в най-ниската му точка и така да генерират максимална възвращаемост. Последните данни за руската икономика показват стабилизиране, като икономическото свиване беше овладяно и намалява, което дава надежди, че икономиката на страната ще излезе от рецесията въпреки трудностите, които среща най-вече заради евтиния петрол.

Сред останалите най-добре представящи се индекси от началото на 2016 са водещите индекси на Казахстан, Словакия, Индонезия, Перу, Тайланд, Тунис и Латвия.

Най-слабо представящите се индекси също не са особено изненадващи, имайки предвид развитието на нещата на финансовите пазари от началото на годината. С най-голяма загуба е китайският Shanghai Composite, който за 2 месеца губи над 24% от стойността си. Забавянето в Китай и засилващите се опасения от твърдо приземяване в Китай натежават върху индексите в страната, които през първата половина на миналата година реализираха сериозен ръст, оказал се неустойчив.

Поевтиняването на Shanghai Composite от началото на 2016 до 1 март:

 

Вторият най-слабо представящ се индекс е водещият борсов индекс в Украйна. Той губи 18,26%, като политическата и икономическата ситуация в Украйна остава несигурна, няколко министри подадоха оставки заради забавянето с реформите и невъзможността на страната да се справи с кризата. Русия и Украйна водят дела една срещу друга на обща стойност $100 млрд. долара, а несигурността е нещо, което плаши и отблъсква инвеститорите.

Водещият гръцки индекс Athex Composite е третият най-слабо представящ се в световен мащаб от началото на годината, губейки 17,45%. Ситуацията в Гърция е по-спокойна в сравнение с първата половина на миналата година, докато се водеха преговорите с Тройката, но все още остава несигурна и не се знае колко време ще трябва на страната да проведе нужните реформи и да се справи с проблемите с дълговете и икономиката си.

В топ 10 на най-слабо представящите се индекси са още основният индекс на Шри Ланка, Нигерия, както и хонконгският Hang Seng.