Дойде ли краят на поскъпването на долара

Доларовият спот индекс със спад от края на януари насам

16:04 | 23 февруари 2016
Обновен: 16:05 | 23 февруари 2016
Движението на доларовия спот индекс през последните 5 години
Движението на доларовия спот индекс през последните 5 години

Дойде ли краят на поскъпването на долара? Този въпрос си задават форекс трейдърите и стратезите, отговорни за управлението на валутния риск на финансови и други компании.

Движението на доларовия спот индекс от началото на годината и тонът на Фед от последните изявления на Комисията по операциите на открития пазар сочат натам.

Доларовият спот индекс проследява движението на долара спрямо 10 важни валути на основните търговски партньори на САЩ. Това са еврото, йената, паунда, канадският долар, мексиканското песо, австралийският долар, швейцарският франк, корейският вон, китайският юан и бразилският реал.

Движението на индекса от началото на годината до 23 февруари:

От края на януари насам стойността на индекса показва, че доларът губи позиции спрямо кошницата от 10 валути, като бележи спад от 1252 пункта на 29 януари до 1222 пункта на 23 февруари.

Поевтиняването на долара долара спрямо кошницата от валути се дължи най-вече на загубата му на позиции спрямо японската йена, която поскъпна от 120,22 йени за долар в началото на годината до 112 йени за долар към 23 февруари.

Поскъпването на йената спрямо долара от началото на годината до 23 февруари:

Йената е една от валутите с най-голяма тежест в кошницата, като тежестта ѝ е 18,45%. Доларът поевтиня слабо и спрямо еврото, чиято тежест в кошницата е най-висока – 31,75%. Любопитно е цялостното движение на индекса и неговото поевтиняване, въпреки натиска, под който са подложени две от валутите в кошницата – паундът и юанът, чието слабо представяне от началото на годината не успя да компенсира цялостната негативна тенденция при долара.

Тонът на централните банкери от Фед не подкрепя американската валута, която според редица анализатори за момента е достигнала своя пик. Пазарите вече не вземат предвид нито едно повишение на лихвите от страна на Фед през 2016, което спря устрема на долара, който се беше насочил към нови върхове след като в края на миналата година Фед вдигна лихвите за първи път от десетилетие.

Данните, идващи от пазара на труда в САЩ, от друга страна остават стабилни, а данните за инфлацията в страната през януари не бяха слаби, като изключим ефекта от поевтиняването на петрола. Тези два фактора могат да накарат Фед да промени тона си и да насочи пазарите към нови повишения на лихвите, но дотогава поскъпването на долара изглежда изчерпано.