Съвети за дизайн на малка баня

16:31 | 22 октомври 2020
Обновен: 16:32 | 22 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Съвети за дизайн на малка баня

Проектирането на една малка баня би могло да се окаже голямо предизвикателство. И така, как да я организираме, за да е естетична и функционална?

На първо място, обърнете внимание, че ограничените квадратни метри, противно на очакванията, не възпрепятстват създаването на красив и практичен интериор.

Избор на плочки

Плочките са най-често предпочитаните материали за стени и подове в мокро помещение. Правилно подбраните плочки могат да окажат голямо влияние върху дизайна.

В малка баня най-удачни са плочки в светли цветове. Избягвайте прекалено закачливите акценти, особено когато са дребни, а също и различните текстури. Ако ви допада мозайка, тогава я ползвайте само като декорация за пода и то при условие, че другата част от интериора е омекотена с лек и семпъл завършек. 

Използвайки правилно поставените плочки за баня, бихте могли лесно да коригирате пропорциите на банята. Ако се спрете на правоъгълни керамични плочки, монтирани хоризонтално, банята ще се разшири, а с вертикален монтаж би  изглеждала по-висока. Добра идея е и да се спрете на плочки в ярки цветове, но със светлоотразяващи повърхности.

Има няколко начина да се разшири оптично пространството. Първият важен момент е да заложите на плочки, които ще отразяват и разпръскват светлината. Блестящите лъскави плочки  и доброто осветление ще създадат впечатлението за повече пространство.

 По-хладните цветове също осигуряват впечатление за простор, затова може да декорирате интериора с такива аксесоари. Но не избирайте контрастни модели - шахматна дъска при малка повърхност ще намали визуално пространството.

Колкото повече елементи има на пода, толкова по-голямо е усещането за безпорядък. Ето защо, в по-ограничените пространства, е по-добре да се спрете на окачени мебели и санитария.

Големи плочки в малката баня

Често срещан мит е мнението, че големите плочки оптически намаляват пространството. Това обаче изобщо не е вярно. Напротив, създава се ефект на равномерна повърхност, а ако плочките са гланцирани, допълнително ще озарят пространството.

Плочки до 2/3 от височината на стената са също препоръчителен вариант. Ако заложите на правилния цвят  и използвате, например, лъскав окачен таван, то тогава стените ще изглеждат значително по-високи, отколкото са в реалност.