Stinky Socks: aмериканска мечта с български корени 

17:46 | 4 декември 2023
Обновен: 08:40 | 8 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Stinky Socks
Снимка: Stinky Socks

Всичко започва през 2011 година, когато двама братя и техните приятели решават, че искат да направят продукт, който отразява скейт и сноуборд културата, по която са запалени.

Разработването и производството на екипировка изисква огромна начална инвестиция и сложна логистика, а към онзи етап те имат само идеята си. Тогава се сещат, че от карането пръстите и петите на чорапите им се късат първи. И всъщност те са продукт, който могат да произведат в България и да изпратят навсякъде по света със сравнително ниски транспортни разходи.

Това е началото на историята на Stinky Socks. Името им хрумва, докато се опитват да измислят дума, която означава нещо и на български, и на английски — миризлив и разговорно за стотинки. 12 години по-късо чорапите, които вече могат да бъдат намерени в 19 държави по целия свят, продължават да се шият в България. И въпреки че винаги следят пулса на динамичния американски пазар, съоснователят Христо Петков гордо отбелязва, че тръгват от България. През 2021 г. фондът Vitosha Venture инвестира 150 хил. евро в компанията за разрастване на производството, а чорапите започва да се продава в американската верига Zumiez. От тази година те интензивно разработват и пазара в Южна Америка, където са с нов дистрибутор. Всичко това — с много труд, ясна стратегия и начална инвестиция от 10 хиляди лева. Що се отнася до клиентите, Христо и брат му Димо ги познават повече от добре — все пак са част от сноуборд културата от времето, когато самите те са тийнейджъри. В този смисъл произвеждат не просто шарени чорапи, а отразяват цяла културата.

Базирани сме в България, но основният ни пазар е американският. Можете да ни намерите във Вашингтон, Уисконсин, Колорадо, Минесота, Тексас почти навсякъде.”, казва Христо и уточнява “В нашия сегмент всички пазари гледат към Северна Америка и на нас основният ни маркетинг е насочен към това, което се случва там.” Въпреки това вярва, че производството в България им дава чудесен старт и помага на компанията да е по-бърза и адаптивна. Между вдъхновението от Балканите и Северна Америка е и дизайнът на моделите — някои носят духа на централните щати, а други преплитат етно мотиви.

Това, че сме от Европа, семейна компания сме и можеш да проследиш всеки продукт от създаването му е много важно за нашите клиенти. Големите ритейл компании реагират на променящите се вкусове и канят малки брандове като нас.”, изтъква Христо. Принципите на устойчивото производство, подкрепата към общността и съзнателния шопинг са интегрирани в самата тъкан на компанията. Stinky подкрепят спортисти и треньори, колежи, колаборират с независими артисти за дизайните, а усилията им за премахване на пластмасата от опаковките ги нареждат сред производителите с най-отговорно отношение към природата.