Обама и Путин се споразумяха да бомбардират петролопровод на ИД

Русия иска формиране на общ фронт за борба с ИД

11:54 | 20 ноември 2015
Обновен: 11:58 | 20 ноември 2015
Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News
Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr/Bloomberg News

Когато Владимир Путин се срещна с Барак Обама в Турция в неделя (15 ноември), за обсъждане на терористичните атаки в Париж, той донесе няколко снимки.

Снимките от сателит показват колони от камиони, натоварени с петрол на Ислямска държава, потъващи в хоризонта в Сирия, каза източник, запознат със ситуацията. Идеята на Путин е била, че бомбардировки от страна единствено на САЩ  няма да елиминират мащабната контрабандна мрежа, която осигурява голяма част от финансирането на екстремистката група.

Обама вече беше предприел засилени действия срещу петролните ресурси на групата и през онази нощ американски самолет е унищожил 116 танкера, превозващи петрол от завзетите от ИД находища. Атаката, която е най-голямата от този род откакто започна американската военна намеса в Сирия през миналата година, съвпада с нова фаза от руските атаки в същата връзка. Въпреки че Обама публично отказа предложението на Путин за координация, техните действия започват да вървят в една посока откакто руският самолет беше свален в Египет и след атентатите във Франция. Всичко това показва движение към по-здрав съюз срещу тероризма.

„След събитията в Париж и в небето над Синай, ЕС и САЩ показват по-голяма готовност да подкрепят идеята на Русия за формиране на общ фронт за борба с Ислямска държава”, каза заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков пред Bloomberg News на 19 ноември.

По време на срещата на Путин с Обама, руският президент подчерта необходимостта да влезе в борбата с петролния бизнес на Ислямска държава, заяви неговият говорител Дмитри Песков, без да дава повече подробности.

Обединен фронт ще бъде лоша новина не само за джихадистите, но и за всеки, който прави бизнес с тях. САЩ и Русия разшириха списъка с целите си, за да включат посредниците, които помагат на групировката да прави пари от нелегална търговия с петрол. Докато САЩ удариха рафинерии и други цели на ИД в Сирия и Ирак повече от 260 пъти от миналото лято, едва сега започват да поразяват и веригата за доставки, управлявана основно от цивилни лица, според британската изследователска група Chatham House и базирания във Вашингтон Foreign Reports Inc.
Това е сериозна ескалация, коментира вицепрезидентът на Foreign Reports Матю Рийд. Голямата промяна е, че посредниците са на прицел. Това са хора, които участват заради парите, те не са фанатици и може да бъдат извадени от търговията.
САЩ се надяват, че кървавата баня в Париж ще накара останалите страни да направят повече в борбата срещу тероризма, заяви секретарят по отбраната на САЩ Аш Картър във вторник, според Пентагона.

Путин прави точно това. Тази седмица руски изтребители, подкрепени от сателитно разузнаване, започнаха "свободен лов" на превозни средства, които транспортират петрол от зоните на Ислямска държава. Те поразиха около 500 камона за няколко дни, съобщи министерството на отбраната без да посочни точните райони.
Руски стратегически изтребители Ту-22 удариха в четвъртък петролна инфраструктура, контролирана от ИД в провинциите Ракка и Дейр-ез-Зор. 

Те произвеждат две трети от петрола на ИД, според Пентагона. Самолетите са разрушили три големи рафинерии и транспортно съоръжения, заяви руското МО.

Според Пентагона САЩ не са се кооперирали с Русия и не планират да го правят, тъй като атаките удрят групи, подкрепяни от САЩ, вместо Ислямска държава. В четвъртък Обама заяви, че Путин трябва да направи фундаментална промяна в подкрепата си за Башар Асад.
Франция също се подготвя да увелици атаките срещу Ислямска държава.

От Грант Смит, Алия Аркипов, Хенри Майер, Bloomberg

Със съкращения