ЕЦБ понижи депозитната лихва до -0.3%, QE до 2017

Еврото поскъпна. Удължена е програмата за количествени облекчения до 2017, но не се променя месечният обем

14:48 | 3 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Марио Драги. снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Марио Драги. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Отрицателната лихва по депозитите на търговските банки потъна още по-дълбоко до минус 0.3%, обяви Европейската централна банка. Решението до голяма степен бе очаквано. То ще се отрази на намерението на БНБ да въведе отрицателна лихва по свръхрезервите.

Понижението на депозитната лихва е с 10 базисни точки и влиза в сила от 9 декември. Останалите лихви не се променят.

Програмата за изкупуване на активи, известна като количествени облекчения, ще продължи до март 2017 или по-късно, ако е необходимо, реши още управителният съвет на централната банка. Тези, които очакваха по-сериозни нови стимули и понижение на лихвата поне до 0.35% бяха разочаровани.

Първоначалното съобщение доведе до поскъпване на еврото от 1.0550 до над 1.07 долара, отстъпление и ново поскъпване до 1.0892 долара по време на пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги.

ЕЦБ още през 2014 понижи лихвения процент по депозитите, които европейските банки държат при нея на два пъти до отрицателни нива (минус 0.2%), в опит да се пребори с риска от дефлация и да насърчи възстановяването.

Банката обяви програмата за покупки на облигации (QE), чрез която се увеличава ликвидността, на стойност от 1.1 трлн. евро на 22 януари. Удължаването на програмата означава, че нейната стойност ще достигне 1.5 трилиона евро.

Драги сигнализира за повече стимули преди шест седмици и повтори тази заявка на 20 ноември, когато каза, че централните банкери ще направят каквото трябва, за да увеличат инфлацията толкова бързо, колкото е възможно. Всички икономисти в проучването на Bloomberg очакваха разхлабване на паричната политика.

Драги тотално разочарова. Едно и също, едно и също. Добре де, количествените облекчения не работят. Има ли смелчага, който да каже тези слова публично. Не. Ще се движим като кефали с гърчове по дъното. Това е.

Posted by Bisser Manolov on Thursday, December 3, 2015

 

 

Ключови моменти от пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги:

Програмата за изкупуване на активи (QE) ще бъде удължена до март 2017, вместо септември 2016.

Месечният обем покупки от 60 млрд. евро не се променя, а имаше очаквания  за 75 млрд. евро.

Банката ще изкупува и регионални книжа. Не бяха включени корпоративни облигации в кръга на изкупуваните активи, чрез което се налива ликвидност в икономиката. Погашенията на главници от облигации ще се реинвестират.

Понижени са прогнозите за инфлацията: 2016: 1% (1.1% очаквани през септември); 2017: 1.6% (1.7% очаквани през септември)

ЕЦБ вярва, че еврозоната ще нарасне с 1.5% тази година, сравнено с предишната оценка за 1.4%. През 2016 - 1.7%, без промяна, през 2019 - 1.9% вместо 1.8 на сто.

Драги: "Понижението (на депозитната лихва - б.р.), за което взехме решение днес, е адекватно. Точка."

Решението не е било единодушно.

При отсъствие на нашите мерки инфлацията щеше да бъде с половин процентен пункт по-ниска тази година, каза Драги, уверявайки, че политиката на централната банка е била ефективна. Той отбеляза продължаващото възстановяване в еврозоната, стимулирано от потребителските разходи. Освен на разхлабената парична политика, това се дължи и на евтиния петрол.

Още от Драги: Някои технически параметри ще бъдат преразгледани през есента.

Положението на валутните пазари е драматично:

 

Европейските борси са в отстъпление, DAX пада с над 3%.

Не изключваме други инструменти, каза още президентът на ЕЦБ.

Няма да останем без книжа, които да купуваме, заяви Драги. По думите му днешното решение да се револвира QE, като се изкупуват нови облигации, когато старите се погасят, е голяма стъпка.