Акценти
 • Акцент: Все още повечето пластмасови продукти за еднократна употреба са без алтернативи

  Голямата част от пластмасовите продукти за еднократна употреба още са без алтернативи. Продуктите, които попадат под обхвата на директивата на ЕС за ограничаване на изделията са такива, които вече са част от схемите за разделно събиране. Това каза Цветанка Тодорова, председател на УС на асоциация "Полимери", в предаването "Бизнес старт" по повод забраната отстрана на ЕП на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в ЕС от 2021 година. Тя коментира също как производителите могат да спомогнат за ограничаването на употребата на пластмасовите изделия.

  17 октомври 2018 | 15:34

 • Акцент: Професионализъм и децентрализация се искат за да е успешно държавното предприятие

  Има едно мото за управление на държавните предприятия - професионализъм и децентрализация. Това каза проф. Бистра Боева, преподавател в УНСС, в предаването "Бизнес старт". Тя коментира акцентите от кръглата маса на тема корпоративно управление на държавните предприятия, организирана съвместно от УНСС и Форума за балкански транспорт и инфраструктура. Обсъдени са били и въпроси, свързани с политиката на държавата като собственик, както и подобряване състоянието на дружествата.

  17 октомври 2018 | 15:28

 • Акцент: Бъдещето на икономическите отрасли и на банковия сектор

  Лихвите по кредитите в България достигнаха „дъното“ и се задържат без промяна в последните няколко месеца. Това заяви Илиан Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка, в предаването „Бизнес старт“. От началото на годината има раздвижване при кредитирането и банковият ресурс достига до физическите лица и до компаниите

  17 октомври 2018 | 15:22

 • Акцент: Търсят се нови терени за индустриални имоти в райони с налична работна ръка

  Пазарът на индустриални и логистични площи в България има голям потенциал, тъй като процентът на свободните площи е малък, а наемите са сравнително високи. Това заяви Евгений Нумеров, управляващ директор и партньор в руската компания Skladman /“Складман“/, в предаването "Бизнес старт". Той посъветва инвеститорите в индустриални обекти да минимизират риска като работят по схемата build-to-suit /“строителство по поръчка“

  17 октомври 2018 | 15:16

 • Акцент: Регистрите изискват сериозно отношение, те са критична за държавата инфраструктура

  Регистрите са критична инфраструктура и изискват сериозно отношение и перспективно мислене. Това каза Божидар Божанов, CEO Log Sentinel, отговарящ за дигиталната трансформация в "Демократична България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Два месеца след като Търговският регистър блокира, общественото внимание отново е насочено към дейността му. Агенцията по вписванията обяви обществена поръчка за покупка на нови дискови масиви. От "Демократична България" са предложили "екшън план" за устойчиво управление на информационните ресурси в държавната администрация, част от стъпките за създаване на резервен център. Чуйте подробности от анализа на Божидар Божанов:

   

  16 октомври 2018 | 14:22

 • Акцент: Възможно е журналистът Хашоги да е убит в саудитското консулство в Истанбул

  Възможно саудитския журналист Джамал Хашоги да е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истамбул. Това каза Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Турция, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. Той подчерта, че по случая с изчезването му e организирано разследване от страна на Саудитска Арабия, на Турция и на съвместна група и трябва да се изчакат резултатите. Карагьозов допълни, че Турция е обявила, че има видеозапис, според който журналистът е починал по време на разпит в консулството.

  16 октомври 2018 | 14:17

 • Най-вероятният сценарий за сделка пред Великобритания е твърд Brexit

  Меган Грийн, главен икономист в Manulife Asset Management

  15 октомври 2018 | 18:17

 • Поскъпването на металите ще продължава години наред

  Коментар на Гай Улф - глобален ръководител на отдел пазарни анализи в Marex Spectron

  15 октомври 2018 | 14:30

 • Акцент: За пръв пърт България участва на най-голямото имотно изложение в Европа

  Пазарът на бизнес имоти отчете рекордни нива през 2017 г., но във въздуха вече се усеща притеснение от икономическите процеси, от повишението на основните лихви, от Brexit. Това заяви консултантът по бизнес имоти Владислав Кайзеров, който се завърна от голямото изложение Expo Real в Мюнхен, в предаването "Бизнес старт". България за първи път е участвала организирано на събитието в германския град – щандът е бил организиран от Асоциацията на собствениците на бизнес сгради с подкрепата на Столична община

  12 октомври 2018 | 13:49

 • Акцент: Корекциите на финансовите пазари са неочаквани, но здравословни

  Покачванията на основните лихвени проценти в САЩ и притесненията за растежа на световната икономика са причини за масираните разпродажби на фондовите пазари в САЩ, Азия и Европа. Това заяви Симеон Тодоров, трейдър в „Експат асет мениджмънт“, в предаването „Бизнес старт“. По думите му по-високите лихви в Съединените щати биха се отразили негативно на корпоративния сектор, като това би намалило печалбите на компаниите и икономическата активност, и цялостно би имало негативен ефект върху пазарите на акции.

  12 октомври 2018 | 13:06