В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Цените на петрола стигнаха дъното, пазарите ще балансират през следващия месец

Цветослав Цачев - главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 20.05.2020

Картината на петролните пазари се избистря след първоначалния шок от пандемията. Търсенето се увеличава, предлагането намалява. Балансът ще се намери през следващия един месец. Това каза Цветослав Цачев - главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Видяхме дъното и отрицателните цени на петрола”, посочи Цачев. Той отбеляза, че подобни трусове на петролните пазари вече са много малко вероятни, като добави, че цените на черното злато все пак може да се понижат.

“Следващата година ще виждаме фалити на много петролни компании... Пазарът е такъв, че ще даде предимство на големите, здрави компании, които имат кеш”.

“Никоя петролна компания не може да продължи да съществува по същия начин, по който го правеше до преди 2 месеца”, смята консултантът. Според него големите компании в сектора са в по-изгодна позиция - те ще се окрупняват, ще купуват фалирали. “Рано или късно и те ще трябва да намалят дивидентите”, отбеляза Цачев.

Още по темата

По думите на експерта ценово ниво от 30-40 долара за барел устройва членовете на Организацията на страните износителки на петрол. “Трябва да видим как ще се развие ситуацията с излизането от карантината”, добави Цачев.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук

Последни новини
Още от В развитие