В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Каква е новата реалност на пазара на труда?

Димитър Иванов, търговски и оперативен директор на Adecco България, Мария Стоева, мениджър Продажби и бизнес развитие в Manpower, В развитие, 08.05.20

Компаниите в България са по-готови за дигитализация, отколкото мислeха, че са. Положените усилия са насочени в правилната посока. Това каза Димитър Иванов, търговски и оперативен директор на Adecco България, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

“Бяхме приятно изненадани колко готови са компаниите да изнесат работата от офиса”, каза още той.  

Според втория гост на предаването Мария Стоева, мениджър Продажби и бизнес развитие в Manpower, позитив от ситуацията в момента е, че компаниите, които досега не са има ли практика за работа от дома, вече го правят и планират да го правят и занапред. 

“Останалите компании, в които няма как да се работи от вкъщи, трябва да могат да надграждат политиките си за безопасност на здравето”, допълни Стоева.  

Иванов от своя страна каза, че най-много хора работят в производствата и за тях не може да се приложи дистанционната работа. 

“Може единствено стриктно да се спазват вече изработените протоколи за безопасност. Много важна мярка и стъпка е да организират работния процес така, че хората от различните смени минимално да се засичат”, обясни той.  

Стоева смята, че едно от ключовите неща е всеки работодател да каже как е организирал работата и защо точно така я е организирал, за да се чувстват служителите спокойно от това, че отиват физически до работа.  

“В пространства с повече хора, големите производствени помещения и в супермаркети може да се поставят UV лампи, филтри за пречистване на въздуха, има много какво да се направи. В момента компаниите се връщат обратно на работа. Но повечето го правят поетапно - на смени, на разстояния”, посочи тя.  

Иванов и Стоева изразиха мнение, че ролята на HR компаниите е съществена за пазара на труда в момента.  

Иванов призовава всички отговорни институции - НПО, държавни институции, работодатели и синдикати да са в активен диалог с HR компаниите.   

“С нашите експертиза и международен опит можем да помогнем за изграждане на пакет мерки. Можем да бъдем от полза на държавата - да съкратим времето на престой на хората, които получават обезщетения за безработица”, заяви той.  

“Ние сме посредници между работодателите и кандидатите, знаем кога част от компаниите могат да освободят персонал и къде да изпратим този персонал. На хората, на които ще се наложи да останат по-неактивни, можем да намерим следващото място. В някои сектори активността е повишена за разлика от други”, каза Стоева.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости от предаването "В развитие" вижте тук.

Последни новини
Още от В развитие