В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Коронавирусът е възможност за завръщане към българското село

Стилиян Чомаковски, управител на Чомстил, В развитие, 04.05.2020

Коронавирусната криза дава възможности на селскостопанския сектор в България. Държавата трябва да се опита да подпомогне българското село и да задържи завърналите се от чужбина. Това каза Стилиян Чомаковски, управител на Чомстил, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Трябва да се опитаме да запазим колкото се може повече млади хора в земеделския сектор у нас. Трябва да се види колко максимално може да се увеличи възнаграждението на тези хора и те да бъдат привлечени да останат”, изтъкна Чомаковски.

“В някои сфери от земеделието България е много по-напреднала от останалите европейски страни”.

По думите на госта трусовете от коронавирусната криза не засягат селскостопанския сектор у нас, който дори може да се възползва от ниските цени на горивата, както и от наличието на много работна ръка по селата. “При зърнопроизводителите няма проблеми, тъй като продукцията им е дълготрайна”, отбеляза той.

“Има малко затруднения по отношение доставката на машини, което усложнява мероприятията на полето”.

“Природата си почина, дано това бъде в помощ на сектора, да бъде по-благосклонна към земеделието. За цените всичко е много относително. Важното е, че на този етап ще падне значително себестойността, поради спада на цените на материалите, използвани за производство”, отбеляза още Чомаковски.

Той коментира и случващото се на фондовите пазари, като посочи, че по негово мнение акциите все още са много надценени.

“Като се има предвид и влиянието на коронавируса, човек трябва да е много препазлив на фондовите борси... Борсата все още не е отразила негативните влияния на коронавируса”, изтъкна Чомаковски.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.  

Последни новини
Още от В развитие