В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България разхлаби мерките срещу Covid-19: Какви са последните промени?

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 04.05.2020

Правителството в България, както и редица в Европа, започна постепенно да облекчава мерките срещу разпространението на коронавируса. След посещенията на парковете и планините, през уикенда стана ясно, че се разрешават втора група дейности. Това каза в своя седмичен обзор Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

"Сред тях е спортът - тенис, бягане на открито, плувни басейни, както и някои заведения, а в хоризонт от дни – след 6 май, ще бъдат премахнати и пропускателните пунктове около областните градове. Всички дейности обаче трябва да се организират при гарантирана дистанция и предпазни мерки". 

Попов посочи, че засега не е постигнато съгласие за яслите и детските градини, както и за отварянето на къщите за гости и хотелите, като се очаква в понеделник управляващата коалиция да е готова с проект на закон или промени към съществуващи закони. Те трябва да осигурят запазването на здравните и финансовите мерки след отпадане на извънредното положение от 13 май.

"Още в понеделник режимът на мерките срещу коронавируса в България бе леко либерализиран. Частично бе отворен достъпът до някои паркове в големите градове, което става с решение на кметовете. Правителството обмисля и възобновяване на учебните занятия. Здравният министър издаде заповед за възобновяване на дейности по асистирана репродукция, които бяха временно преустановени", добави Попов. 

Той каза още, че бюджетният излишък към края на април намалява с около 1,1 млрд. лв. спрямо същия период на предходната година, като се позова на предварителни данни на Министерството на финансите. 

"Забавянето в приходите се дължи на негативните ефекти от коронавирусната криза, както и от удължаването на сроковете по Закона за корпоративното подоходно облагане, изместващо голяма част от постъпленията от март към юни, и по Закона за местни данъци и такси във връзка с мерките за ограничаване и борба с Covid-19 в България и пандемията в световен мащаб". 

По думите му през март 2020 г. е регистриран срив на пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България, който се дължи на преустановяването на международните полети и затварянето на сухопътните граници поради разпространението в световен мащаб на коронавируса.

От друга страна държавата обмисля раздаване на ваучери за почивки в България. "Идеята е така да се помогне на туристическия сектор, който е сред най-силно засегнатите от пандемията", каза Попов. 

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости от предаването "В развитие" може да гледате тук.  

 

Последни новини
Още от В развитие