В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Северна Македония може да се окаже слабото звено на НАТО

Николай Кръстев, журналист и международен анализатор, В развитие, 01.05.2020

Има рискове по отношение на членството на Северна Македония в НАТО. На този етап Русия не се е отказала от присъствието си в региона, виждаме засилване на процесите в Сърбия. Сериозна е възможността НАТО да се окаже слаб по отношение на Западните Балкани. Това каза Николай Кръстев, журналист и международен анализатор, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Русия е държава, която не забравя регионите, в които има засилено присъствие”.

“За НАТО ключов момент остава въпросът, свързан не само с регионалната стабилност, но и с информационната”, коментира Кръстев. Той отбеляза, че няма гаранци, че Русия няма да се възползва от напрежението в региона.

“Всички аспекти на политическата и информационна сигурност са засегнати в региона на Западните Балкани”.

Още по темата

По думите на Кръстев опозиционната ВМРО ДПМНЕ дава много сериозни сигнали, че е против евроатлантическата интеграция на Северна Македония. “Непрекъснато има сигнали, че партията не е убедена, че страната трябва да бъде в НАТО и Европейския съюз”, отбеляза журналистът. Той добави, че ВМРО ДПМНЕ в Северна Македония и управляващата Сръбска прогресивна партия се очертават като проруския елемент в региона.

“Русия наистина не е много доволна и много щастлива от присъединяването на Северна Македония към НАТО”.

Кръстев посочи, че за Москва Балканите са много сериозен регион на действие.

“Русия и Турция имат ситуационен съюз на Балканите и от тяхна гледна точка въздействат много добре върху процесите в региона, включително в Босна и Херцеговина и Сърбия. Русия много умело ухажва и Северна Македония”.

Според Кръстев са необходими много усилия от страна на НАТО за укрепване на сигурността на Северна Македония, а България има възможност да изиграе активна роля в региона.

“Трябва много внимателно да бъдат наблюдавани ходовете на Русия в региона, да се виждат рисковете, които създават нестабилни играчи на световната политическа сцена”, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук

Последни новини
Още от В развитие