В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Доклад на Делойт: Доверието в икономическите перспективи се свива бързо

Димитър Попов, директор „ Консултиране“ в Делойт България, В развитие, 30.04.2020

Основното послание в годишния доклад на Делойт България за Централна Европа е, че доверието в общите икономически перспективи се свива бързо. Спадът в конкретния бизнес е по-бавен. Причината е, че нивото на контрол върху собствения бизнес е по-голямо. Това мнение изрази Димитър Попов, директор „ Консултиране“ в Делойт България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"11-тото издание на годишния доклад на Делойт отразява нагласите на финансовите директори в Централна Европа. В него са включени становищата на 500 финансови директори от 12 държави", стана ясно още от разговора.

Попов оповести, че резултатите се интерпретират на база растеж на БВП, ниво на безработица, индекси на потребителски цени, бизнес среда, оперативни разходи, апетит към сливания и придобивания, приходи, работна сила. По думите на госта тенденцията в това издание на доклада е към по-голям песимизъм.

Още по темата

Попов смята, че той идва основно от негативните очаквания спрямо общата икономическа и бизнес среда и в частност увеличаване на разходите спрямо продукция, работна сила, транпспорт и недвижимо имущество.

По отношение на ролята на финансовите директори гостът каза, че досега тя е била като функция на пазители на финансовата стабилност, който минимизира финансовите рискове и спомага за по-ефективен контрол. Според него обаче нараства тенденцията финансовите директори да са участници във формирането на цялостната стратегия на бизнеса.

"Над 90% от анкетираните очакват увеличение в разходите на работната сила, както и на общите разходи за производство, доставки и транспорт. В сектори на услугите и производството нагласите са по-песимистични. Публичният и технологичният сектор са по-оптимистично настроени".

Попов сподели мнението, че финансовите директори трябва да увеличат гъвкавостта си по отношение на веригите на доставки.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Последни новини
Още от В развитие