В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Намаляване на ДДС в ресторантьорството ще има мотивиращо действие

Желязко Каракашев, ресторантьор и хотелиер, основател на Кулинарен клуб Варна, 21.04.2020

Мерките за справяне с коронавируса в туризма у нас могат да бъдат много повече. Министерството на туризма е пасивно по отношение на концепцията за бъдещо развитие. ДДС е един от основните проблеми в ресторантьорството. 20% е изключително висока ставка, чието намаляване ще окаже мотивиращо действие в бранша. Това мнение изрази Желязко Каракашев, ресторантьор и хотелиер, основател на Кулинарен клуб Варна, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Към момента дейност се осъществява само чрез доставки на храна и някои заведения за бързо хранене, които спазват определени правила. Външен туризъм няма. Все още има неизвестност в развитието на обстановката и това държи под напрежението нашите колеги".

"Нямаме натрупан опит и параметри, за да анализираме какво предстои, но е добре да имаме визия", смята гостът.

По думите на Каракашев оптимизирането на разходите е неизбежно. Платежоспособността ще е ограничена.

"Освен за възнагражденията основните разходи в сектора са и за електроенергия и вода. У нас имаме сравнително високи стойности на тези разходи. Другият параметър е персоналът", поясни той.

Още по темата

Гостът взе отношение и по темата за мярката "60 на 40" в подкрепа на бизнеса, която според него обаче стига предимно до големите вериги, тъй като те отговарят на въпросните условия, заложени в нея.

Каракашев смята, че консолидацията в бранша е задължителна мярка, като според него ролята за нея в случая оказват общините и браншовите сдружения.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Последни новини
Още от В развитие