В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Във фокуса на пазарите са евентуална нова порция стимули от ЕЦБ

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 11.03.2020

Пазарите са в очакване на утрешното заседание на Европейската централна банка, на което може да бъде взето решение предоставяне на допълнителни стимули, както по отношение на понижение на лихвените проценти, така и относно друг вид облекчения за стабилизиране на икономиката. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"САЩ успяха да отчетът ръстове вчера благодарение на програмата за предоставяне на стимули от страна на американския президент Доналд Тръмп. В понеделник сесията на Wall Street бе изключително тежка на фона на исторически разпродажби. Dow Jones и S&P 500 се понижиха с над 7%".

"Днешната азиатска сесия обаче приключи на червена територия. Австралийският фондов пазар навлезе в меча територия. В Южна Корея се наблюдават драстични спадове", посочи д-р Иванова.

"В Европа виждаме ръстове на основните показатели. Това се дължи първо на решението на Английската централна банка да понижи лихвите за първите път от финансовата криза насам. Банката и британското правителство предоставят огромен пакет от стимули за пазарите", отбеляза главният редактор на Bloombergtv.bg.

"Лихвите във Великобритания падат от 0,75% на 0,5%. Резервите на търговските банки се намаляват до нула. Идеята е да се освободи ликвидност на пазара", каза още д-р Иванова.

По повод петролната война д-р Иванова подчерта, че от Саудитска Арабия са обявили увеличаване на производството на петрол допълнително до 13 млн. барела на ден. "Засилването на производствения капацитет там се случва за първи път от 10 г. насам", допълни тя.

 

Последни новини
Още от В развитие