В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Спирането на активните военни действия в Сирия насърчава дипломацията

Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, В развитие, 09.03.2020

Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спирането на активните военни действия в Сирия дава възможност за интензивна дипломатическа офанзива. Това заяви Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Брюксел е първата му официална с новото ръководство на Европейския съюз. Комисарят по външните работи Жозе Борел вече бе в Анкара и прие оплакванията на Турция по отношение на Идлиб и бежанската криза. Тази вечер предстоят срещи и с председателя на Европейската комисия и Европейския съвет. От тях Турция очаква нов подход в събитията".

"Споразумението за бежанците предвиждаше премахване на визовия режим, разширяване на митническия съюз. В Сирия насоките са: усилията да бъде спрян конфликтът и да се тръгне към политическо уреждане на ситуацията и установяване на условия, които да позволят част от бежанците да се завърнат по родните места. Турция разчита да бъде намерен начин да бъдат върнати около 2 млн. от бежанците на нейна територия", посочи тя.

Журналистът уточни, че Идлиб остава последната сирийска провинция, където са съсредоточени опозиционните групировки на сирийския президент Башар Асад. "Там има и терористи, но има и участници в съпротивителни групи, които водиха войната в последните 8 години. Русия и Иран подкрепят Асад, но Турция има претенции на бъдеще без Асад, което дълго време бе позицията и на Запада", допълни тя.

"Турция поиска прекратяване на огъня и спиране настъплението на войските на Асад в Сирия. Постигна се примирие, въпреки че от сирийска страна се твърди, че има многобройни нарушения от различните групировки след това примирие".

Още по темата

"Турция има влияние върху свободната сирийска армия и някои от другите групи, но не и повсеместно. Но групировките, свързани с Ал Кайда, трудно биха могли да бъдат контролирани. Решението за съвместни патрули по магистрала М4 също ще даде възможност силите на Асад да останат на сегашните позиции, но Турция настоя те да се върнат на позициите от преди няколко месеца. Успехите са половинчати", отбеляза анализаторът.

Беше ли в правото си да изиграе този коз Ердоган?

"Идеята на Ердоган с отварянето на границите бе да предизвика поредица от срещи, за да постави въпроса. Турция обаче наистина изнемогва със сирийските бежанци. Те са над 3.6 млн. Много от тях са допуснати с други мигранти, които идват от Африка и създават проблеми на турското население. 1 млн души са сирийските бежанци в сивата икономика на Турция".

Зоя Димитрова обясни, че вълната, насочена към Гърция, е свързана с последния спор за газопровода в Източното Средиземноморие, от което се опитват да изолират Турция. Друга причина според нея, обект на проблеми между двете страни, е, че в Гърция намират убежище привърженици на Кюрдската работническа партия, които бягат от Турция, и такива на организацията на Фетхуллах Гюлен.

Последни новини
Още от В развитие