В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Саввас Карафилидис: Ще има ръст на гръцките инвестиции у нас в следващите години

Саввас Карафилидис, председател на Българо-гръцката търговско-промишлена палата, В развитие, 28.02.2020

Има планове българо-гръцките бизнес отношения да се подсилят. Ще има ръст на гръцки инвестиции в България и по-специално в София през следващите години. Подобряването на инфраструктурата в случая може да помогне това да се случи и извън столицата, заяви Саввас Карафилидис, председател на Българо-гръцката търговско-промишлена палата, в интервю за репортера на Bloomberg TV Bulgaria Вероника Тонева.

"Икономическата обстановка в Гърция се нормализира спрямо периода преди 3-4 години".

"Интересна е психологията на инвеститорите в момента, тя претърпя промяна. Данъците бяха намалени до известна степен, ще се намаляват още постепенно. Икономиката набира инерция", разкри гостът.

"В България инвестират гръцки компании, които са наясно защо го правят. Те реализират вложения в различни с сфери, най-вече в тази на услугите. Нараства и броят на фирмите, които се занимават с търговия в южната част на страната. В столицата са повече тези в областта на услугите".

Карафилидис посочи, че 5000 хил. гръцки дружества оперират на българския пазар, като тях 40-50% от тях работят с бързи темпове.

Малките и средни предприятия имат повече нужда от помощ от юристи, счетоводители и консултанти и отнема време да навлязат на нов пазар, особено на фона на регулациите и бюрокрацията, обясни Саввас Карафилидис. "В сферата на туризма постъпват най-висок дял инвестиции от българската страна в Гърция", уточни той.

Гостът подчерта и че може да се очаква спад в летния туристически сезон в Гърция предвид коронавируса.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие