В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

ГИС технологията е ключова при борбата с климатичните промени

Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, В развитие, 27.02.2020

Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) публикува поредица от интерактивни ГИС карти, за да подобри обществената осведоменост по въпросите свързани с въздействието на климатичните промени на континента. Картите са част от приложението на Агенцията „Влиянието на климатичните промени в Европа“ и са базирани на световно утвърдената ЕСРИ ГИС платформа.

Ефектите в Европа от климатичните промените, ако не се вземат необходимите мерки, са свързани най-общо с наводнения, засушавания, по-дългосрочни топли вълни, покачване на морското равнище, пожари. Обезлесяването също е тежък проблем. ГИС картите предоставят възможност за структуриране на информация, прогнози, симулации и помагат в борбата с климатичните промени. Това обясни Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Понятието ГИС касае географски информационни системи. Говорим за реферирани в пространството данни".

"Всички страни членки предоставят информация за различни компоненти на околната среда, включително България. Данните обхващат води, въздух, радиация, шум, климатични промени, социално-икономически развитие, енергетика", посочи Караджова.

"В България сме в южния пояс, където има опасност от засушавания и горски пожари. По-меки зими с по-малко валежи, високи температури. Снеговете са по-влажни", уточни гостът.

Караджова подчерта и факта, че екосистемите са взаимосвързани. "Сложността на екосистемите и тяхната обвързаност също са обект на проучване", допълни тя.

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие