В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Покана за ERM II ще повиши икономическата активност у нас

Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, В развитие, 25.02.2020

Покана за присъединяване на България към ERM II ще помогне на страната за привличането на чуждестранни инвеститори, които искат да позиционират средствата си на развиващите се пазари. При положителни обстоятелства най-вероятно повече компании ще се обърнат за набиране на свеж капитал към Българска фондова борса. Това каза Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Наблюдаваме възможността за развитие на сегмента за малки и средни предприятия“, отбеляза Паунина.

„При добри условия на политическо и икономическо ниво може и големи компании да преценят, че искат да придобият публичен статут, най-вече от сектора на IT услугите“.

По думите на Паунина развитите пазари като САЩ са "изкупени" и най-вероятно инвеститорите биха предпочели по-подценени, като някои европейски, включително българския. Тя добави, че пазарът у нас отбелязва корекция през последните 3 години и е сравнително атрактивен, но му липсва положително събитие и инвеститорска активност.

Гостът посочи, че депозитите все още са предпочитани в България заради психологията на потребителите, които разчитат на банките като сигурни институции, които да съхраняват спестяванията им.

„В момента, в който ниските лихвени проценти започнат да имат отражение върху хората и банките започнат да ги таксуват за съхранението на парите им, вероятно те ще започнат да търсят алтернативи за спестяванията си“.

Сред основните тенденции пред индустрията гостът изтъкна оценката на климатичните проблеми, които са основен проблем в Европа. Според нея българският пазар ще наблюдава случващото се на развитите пазари и ще ги догонва.

„На фона на настоящата обстановка - разпространението на коронавируса, изборите в САЩ, Brexit - повечето инвеститори се насочват към по-ликвидни, по-нискорискови активи", каза още Паунина. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие